Standplaats Mexico

Illegale stroom via een Mexicaanse diablito

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Het is bepaald geen makkelijke klus om een metropool met meer dan twintig miljoen inwoners adequaat van stroom te voorzien, maar Mexico-Stad maakt er wel een erg grote bende van. Aan kabels onder de grond aanleggen doen de hoofdstedelijke autoriteiten en het staatselektriciteitsbedrijf, de Federale Commissie van Elektriciteit (CFE), niet, dus moet alles bovengronds.

Dat levert, een meter of vier boven de hoofden van voetgangers, een ware chaos op. Het heeft er veel van weg dat de aanleg van elektriciteitskabels in Mexico-Stad een bijgedachte is bij de enorme bouwwoede, die zich de laatste jaren van de stad heeft meester gemaakt. Tientallen, soms honderden kabels hangen er maar een beetje bij, van de ene naar de andere houten paal.

Die palen zelf staan in het algemeen gevaarlijk scheef; deels heeft dat te maken met het enorme gewicht van alle kabels, die er tamelijk nonchalant zijn aangehangen. Veel palen lijken op een knotwilg; ze zijn volledig bedekt met de zwarte massa. Het is ook niet ongevaarlijk: enkele jaren ­geleden, toen de stad door een flinke aardbeving werd getroffen, zag ik voor het huis in het oosten van de stad waar ik destijds woonde een elektriciteitspaal met knappende kabels, geknetter en een enorme vonkenregen omvallen. Een vrouw, die er met haar hond net naast stond, sprong ­geschrokken opzij. Gelukkig raakte niemand gewond.

De op elkaar gepropte kabelmassa’s zijn zó normaal in Mexico-Stad, dat er zelfs een naam voor is: diablitos, kleine duiveltjes. Het is niet helemaal duidelijk wat de precieze oorsprong van het woord is, maar wellicht worden ze zo ­genoemd, omdat het duivels moeilijk is om erachter te komen hoe die zwarte massa de huizen in de directe omgeving in vredesnaam van stroom voorziet. Of misschien stamt de naam uit de onbewuste angst dat de kabeljanboel op een kwade dag vlam vat.

Het zijn niet de deelstaatregering of de CFE die er zo’n rommeltje van hebben gemaakt. Diablitos ontstaan vooral door een van de favoriete hobby’s van honderdduizenden hoofdstedelingen: het ilegaal aftappen van stroom. Wie geen zin heeft om in Mexico-Stad voor elektriciteit te betalen, kan de tweemaandelijkse rekening met een rol kabel en een gereedschapskist makkelijk omzeilen. De stroomvoorziening komt in elke straat via enkele hoofdkabels binnen; het is slechts een kwestie van het juiste punt kiezen om de eigen kabel eraan te hangen.

Twee miljard schade

De CFE heeft de capaciteit niet om alle straten in deze enorme stad voortdurend te controleren, dus worden diablitos zelden echt aangepakt. Voor het bedrijf levert dat enorme economische schade op: in het hele land wordt jaarlijks voor bijna twee miljard euro illegaal stroom afgetapt. Alleen als het echt te gek wordt, treedt de CFE op. Vorig jaar kostte het elektriciens ettelijke dagen om in de zuidelijke deelgemeente Coyoacán een gigantische diablito, een gekmakende wirwar van honderden kabels die duizenden mensen van gratis stroom voorzag, te ontmantelen.

Het zal een hels karwei worden voor de nieuwe regering van Mexico-Stad, die per 1 december aantreedt, iets aan de diablitos te doen. Wat natuurlijk niet echt meehelpt, is dat de autoriteiten zelf niet altijd het goede voorbeeld geven. Zo bleek vorige week dat de deelgemeente Álvaro Obregón een lichtgevend naambord zelf had aangesloten op een diablito. De CFE was er niet over te spreken: zo gauw het gekke nieuwtje de kranten had gehaald, werd de kabel onverbiddelijk verwijderd.

Lees ook:

In de rubriek ‘Standplaats Mexico’ schrijft Jan-Albert Hootsen over zijn woon- en werkplaats Mexico. Lees al zijn artikelen hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden