Illegale schildpadden het land uit

VLISSINGEN (ANP) - De bijna vijfhonderd schildpadden die het illegale transport in maart vorig jaar hebben overleefd, gaan binnenkort terug naar Tanzania. Na een aanvankelijke weigering meldden de Tanzaniaanse autoriteiten onlangs dat de dieren na 9 januari kunnen worden aangevoerd.

Beheerder A. Bom van reptielendierentuin Iguana in Vlissingen, waar de dieren zijn verzorgd, verwacht volgende week met de voorbereidingen voor de repatriering te kunnen beginnen. Van de honderden pannekoeken panterschildpadden die vanuit Tanzania in Nederland aankwamen, overleed een groot aantal omdat ze in dozen geperst waren vervoerd. Ook later overleden nog exemplaren aan de gevolgen hiervan.

Aanvankelijk zou Iguana de schildpadden een a twee maanden opvangen. Tanzania bleef echter ontkennen dat de dieren uit dit land afkomstig waren, omdat ze op een vogelvergunning waren geexporteerd. De KLM, die het illegale transport destijds verzorgde, zegde eerder al toe de repatriering en de kosten hiervan op zich te willen nemen.

De 316 pannekoekschildpadden zijn volgens Bom in prima conditie. Van de 146 panterschildpadden moet een aantal er nog bovenop zien te komen. In de eigen omgeving, dankzij meer zon en licht, zal dit herstel volgens Bom sneller verlopen dan in gevangenschap in Nederland. De schildpadden worden, volgens een plan van het Mweka College, uitgezet op terreinen van het College of Wildlife Management in Arusha. Het Wereld Natuur Fonds heeft hiervoor gelden beschikbaar gesteld.

Een aantal van de dieren wordt gemerkt. Hierdoor kunnen wetenschappelijke gegevens verkregen worden over het terugzetten van deze dieren, na gevangenschap, in de eigen omgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden