Illegale Popcorn Time nergens zo populair als in Nederland

null Beeld Popcorn
Beeld Popcorn

Geen land ter wereld heeft zoveel belangstelling voor Popcorn Time als Nederland. De illegale videodienst, waarvan niet duidelijk is wie of waar de beheerders zijn, biedt alle mogelijke gloednieuwe tv-series en speelfilms aan. Popcorn Time is ook nog eens gelikt vormgegeven en heel gebruiksvriendelijk. Zijn aanbod is veel groter dan legale varianten als Netflix en HBO. Deze Amerikaanse zenders moeten stevig onderhandelen met filmmaatschappijen om hier de nieuwste titels te mogen aanbieden. Ook niet onbelangrijk: Popcorn Time is gratis, die andere twee niet.

Stijn Tielemans

Voor diensten als Netflix is Popcorn Time een ramp. Ook de Nederlandse filmindustrie baalt. Volgens downloadexpert Joost Poort van de Universiteit van Amsterdam lijdt die jaarlijks een verlies van ruim 78 miljoen euro door piraten als Popcorn Time.

Voorlopig brandt stichting Brein, die optreedt namens producenten en distributeurs tegen schending van de auteursrechten, er zijn vingers niet aan. Door zijn anonimiteit is Popcorn Time lastig juridisch te bestrijden. Brein kan naar de rechter stappen. Die zou dan internetproviders moeten verplichten om de toegang tot Popcorn Time te blokkeren.

Of het ooit zo ver komt, is maar de vraag. Staatssecretaris Fred Teeven (veiligheid en justitie) wil wachten op een uitspraak over een verbod op een vergelijkbare site The Pirate Bay. Die zaak ligt nog bij de Hoge Raad. Waarschijnlijk neemt de hoogste rechter daarover in april zijn beslissing. Volgens Poort werkt afsluiten überhaupt niet. De enige remedie is dat legale bedrijven gaan concurreren met een net zo compleet aanbod als Popcorn Time biedt.

Moeten gebruikers vrezen dat zij ooit gepakt worden? Het op internet zetten van auteursrechtelijk beschermd materiaal mocht al langer niet. Sinds april is ook de kijker strafbaar. Volgens Olaf van Miltenburg, redacteur bij technologiewebsite Tweakers, kan Brein gemakkelijk het ip-adres van veel gebruikers zien. Tot vervolging van individuele internetters komt het maar zelden. Enkele Duitse gebruikers kregen al wel een boete.

Popcorn Time maakt 'streamen' uit illegale bron volgens Poort gebruiksvriendelijker dan ooit. Internetters zien de filmhoesjes in beeld en kunnen zoeken op populariteit en genre. "Dat is het zorgwekkende voor de betaalde diensten. Gebruikers met beperktere technische kennis hebben wellicht niet door dat het illegaal is. Popcorn Time kent een vorm van redactionele inmenging. Daarmee lijkt het al meer op nette aanbieder en niet op een anarchistisch platform als The Pirate Bay."

Netflix ziet piraterij hier als een serieus probleem. Het is 'ontnuchterend' dat Popcorn Time in Nederland bijna net zo populair is als Netflix, schrijft de Amerikaanse streamingsdienst in een brief aan zijn aandeelhouders. Popcorn Time ondermijnt het businessmodel van de legale streamingsdiensten, concludeert Van Miltenburg dan ook.

De programmeurs van Popcorn Time zijn stellig: wij verdienen geen geld. "Wij zijn er niet om winst te maken en zijn geen bedrijf, we zijn een gemeenschap", mailt een anonieme woordvoerder. Wie Popcorn Time beheert is niet duidelijk. De oorspronkelijke ontwikkelaars stopten maart vorig jaar. De Argentijnen waren het geruzie met de entertainmentindustrie beu en gaven de code achter hun software vrij. Daarmee kunnen andere programmeurs voortborduren op hun werk. "We accepteren geen donaties en verkopen geen advertenties", vervolgt diezelfde woordvoerder. "De programmeurs betalen alles uit eigen zak. Dat doen we omdat we in het project geloven en het willen zien bloeien."

Kijken waar en wanneer je zin hebt
Een film huren bij de videotheek doet vrijwel niemand meer. Net als wachten tot de volgende aflevering van die spannende serie op tv komt. Steeds vaker kijken we 'on demand'. In goed Nederlands: waar en wanneer we daar zin in hebben.

Volgens onderzoeksbureau GfK is het aantal Nederlanders dat wel eens naar films en series kijkt, gestegen tot 4,7 miljoen. Kijken kan op via de virtuele videotheek van kabel-of internetprovider, of via mediadiensten als het Amerikaanse Netflix en HBO die tegen betaling onbeperkt films en tv-series streamen. Dat wil zeggen dat je stukjes (torrents) van een film downloadt en al kan kijken voor het einde op je computer staat. Alles wat je binnenhaalt, deel je weer met anderen.

Van die 4,7 miljoen streamt of downloadt een derde illegaal. De software van Popcorn Time is dan een veelgebruikte bron. Popcorn Time is een dienst waarmee gebruikers torrents kunnen streamen van de nieuwste tv-series en films. De streamingsdienst wil niet zeggen hoeveel gebruikers het heeft. Toen de Popcorn Time dat in augustus tóch deed, werd duidelijk hoe populair het hier is. Volgens de techsite Androidplanet stond de software toen op 1,3 miljoen Nederlandse apparaten, een paar maanden na het begin van Popcorn Time. En dat aantal zou groeien.

Het aantal downloads zegt niet alles. Eenzelfde persoon kan het programma meerdere keren downloaden om het zowel op zijn smartphone, computer als tablet te zetten. Of installeren uit nieuwsgierigheid. Geschat wordt dat Popcorn Time dagelijks door 100.000 Nederlanders wordt gebruikt. Netflix heeft volgens marktonderonderzoeker Digital TV Research 700.000 abonnees.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden