Illegale Popcorn Time duikt weer op

Het besef lijkt verdwenen dat het maken van een film geld kost, zegt de filmindustrie

Noem het onkruid, een hardnekkige badkamerschimmel of een ellendige vetvlek. De illegale mediaspeler Popcorn Time is in ieder geval moeilijk weg te krijgen. Vorige week dook er een nieuwe webversie op waarmee wederom zonder te betalen films en series te bekijken zijn. De oude, grootste versie was in oktober nog op zwart gezet. Piraterijbestrijder Stichting Brein zit met de handen in het haar en roept de makers van deze nieuwe creatie tot de orde.

"Wat jullie doen is illegaal", schreef Stichting Brein in een brief aan Torrents Time, het team dat een plug-in aan consumenten beschikbaar stelt. Met die plug-in (lees: een simpel te bedienen programaatje) kunnen filmliefhebbers de series en films online bekijken. Net als bij Netflix, maar dan gratis. Halen de makers van Torrents Time hun software niet offline, dan dreigt Stichting Brein een verzoek in te dienen bij hun provider om de site direct uit de lucht te halen. Die bevoegdheid heeft de stichting omdat Torrents Times op een Nederlandse server staat en dus, zegt Stichting Brein, de Nederlandse wet overtreedt.

De vraag is alleen of het zin heeft. Julian Huijbregts van Tweakers heeft er een hard hoofd in. "Je kunt het in Nederland van de server halen, maar dan duikt het ergens in bijvoorbeeld Rusland weer op."

Uploaders en faciliteerders van illegale films zijn moeilijk te stoppen, ziet Huijbregts. Zo maakt Pirate Bay, die andere hardnekkige downloadsite, inmiddels ook gebruik van de technologie van Torrents Time. En kan inmiddels iedereen die daar zin in heeft een eigen webversie van Popcorn Time beginnen, omdat de broncode online staat. Huijbregts: "Het enige wat wel zou kunnen werken is het afschrikken van de consument. In Duitsland en Denemarken krijgen consumenten een fikse boete als ze een film of serie zonder te betalen illegaal hebben gedownload of gestreamd."

Zo schrok de 18-jarige Sander de Haas zich een ongeluk toen er een boete van ruim 1090 euro bij hem op de mat viel. Hij had tijdens zijn stage in Duitsland vijf afleveringen van 'The Vampires Diaries' gekeken. "Ik heb ervan geleerd", zei hij in verschillende media.

Zo extreem hoeft het van Dutch Filmworks nou ook weer niet, maar de Nederlandse filmdistributeur wil er zeker ook aan om consumenten met een boete op de vingers te tikken. Het bedrijf denkt aan 150 euro per overtreding.

Het is een noodgreep, benadrukt woordvoerder Peter de Haan. "Onze business is niet het beboeten van mensen, maar het aankopen en uitbrengen van films en series. Maar door die illegale downloads liep onze branche sinds 2004 naar schatting 1,2 miljard euro mis."

Toch zal het beboeten niet snel in gang gezet worden. Providers als Ziggo en XS4all geven vanwege de privacywetgeving geen persoonsgegevens vrij. Dat is begrijpelijk, zegt De Haan. Maar ondertussen verpietert de filmindustrie. Een paar blockbusters uit Hollywood en het groeiend aantal romantische komedies moet hen uit de kosten helpen.

"Het besef dat het maken van een film geld kost, is compleet verdwenen. Soms krijgen we jongeren aan de lijn die vragen wanneer we onze nieuwste film op YouTube zetten. Of dat het klopt dat ze een van onze films niet kunnen vinden op Popcorn Time. Bij een film zijn honderden mensen betrokken die ook allemaal betaald moeten worden. Dat besef moet terug."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden