Illegale lezers bedreigen de schrijver en zijn boek

Het illegaal downloaden van boeken is een regelrechte minachting van de schrijver en de literaire kunst, stelt Bas Steman.

Meer dan drieduizend keer in twee maanden. Zo vaak is alleen al mijn roman De Aankomst illegaal gedownload als e-book. Er zijn meer lezers die mijn boek gestolen hebben dan gekocht. Hoe kan dit? Zitten uitgeverijen te slapen? Zijn hackers gewoon gehaaider? Maakt de gelegenheid de dief? Hoe dan ook, de grote hufter blijft de lezer die illegaal op de downloadknop drukt.

Ieder vrij uur zat ik achter de schrijftafel, twee jaar lang. Na lang doorzetten lag eind mei lag mijn eerste (wieler)roman in de winkel, een boek over het accepteren van niet uitgekomen dromen, liefdes, verlangens en teleurstellingen. Een grote sportheld ben ik nooit geworden, maar mijn andere droom - romanschrijver worden - was me na jaren toch gelukt. De recensies kwamen, rijen sterren in kranten en bladen, uitgeroepen tot 'mooiste boek uit de wielerhausse van deze zomer', 'verbeeldings-ode', 'nu al een klassieker', 'op naar zijn volgende roman'. Op tv loofde Ronald Giphart mijn boek. Mijn schrijvershart haalde opgelucht adem en voelde dankbare blijdschap. Tot afgelopen week.

Schaamteloos
Iemand vroeg me of mijn roman ook als e-book te verkrijgen was. Ik surfte via Google op zoek naar een linkje. Tot mijn ontzetting toverde de zoekmachine met het grootste gemak een tiental sites tevoorschijn waar mijn boek gratis te downloaden was. Een downloadstatistiek liet me zien dat alleen al via deze site drieduizend mensen mijn boek illegaal verkregen hadden. Op een andere site nog eens zestienhonderd. Dat is meer dan er over de toonbank zijn gegaan. Ergo, ik ben duizenden keren bestolen door mensen die zich schaamteloos vermaken met een boek waaraan ik jaren heb gewerkt. Was er een prijs voor het meest illegaal gedownloade boek deze zomer, dan zou ik een goede kans maken.

Illegaal downloaden heeft de muziekindustrie grotendeels om zeep geholpen en dreigt nu ook de boekenbranche uit te kleden. Als muzikant kan je nog met optredens in je onderhoud voorzien, als schrijver is dat schier onmogelijk. "Het is een urgent probleem dat veel hoger op de agenda moet," klinkt het op de uitgeverij. "Maar het is bijna niet meer te voorkomen."

Sinds de introductie van het e-book is er gedonder. Aanvankelijk waren de elektronische boeken zogenaamd 'te goed' beveiligd, waardoor legale downloaders soms hun eerlijk gekochte e-book niet konden lezen. Dus werd de beveiliging vereenvoudigd. De meeste e-books zijn nu voorzien van een 'social digital rights management', een soort watermerk, waardoor altijd te achterhalen is wie het origineel op internet heeft gezet. Alsof we nog dienders over hebben om dit na te gaan. Bovendien is de auteurswet zo lek als een mandje. Eén op één downloaden van boeken is misschien strafbaar, fragmenten downloaden niet. Torrents-programmaatjes zorgen ervoor dat alle losse delen die op verschillende servers over heel de wereld staan zo worden gedownload, dat er alsnog een compleet boek op de e-reader komt te staan. Moralistisch onaanvaardbaar, juridisch niet te grijpen. Schrijvers, uitgevers en wetgevers verenigt u!

Uitgevers zouden ook kunnen stoppen met het uitgeven van e-books. Of dat zin heeft weet ik niet. Voor hackers is het een sport om snel een boek online te hebben. Ze breken in op servers van vormgevers en drukkerijen en slingeren een boek - soms nog voordat het gedrukt is - op internet. Er bestaan scanapparaten die in no-time gedrukte boeken ombouwen tot digitaal bestand.

Kortzichtig
De hacker schept de gelegenheid, maar het is uiteindelijk aan de lezer. De illegale lezer is behalve crimineel, vooral kortzichtig. Willen we in de toekomst kunnen blijven genieten van frisse en oorspronkelijke literatuur, stop dan met illegaal downloaden. Geen auteur schrijft primair om rijk te worden (hij ontvangt per boek gemiddeld 10 tot 12 procent van de netto verkoopprijs).

Illegaal downloaden is regelrechte minachting van de schrijver en de literaire kunst. Kwestie van bewustwording en beschaving dus. Ik hou mijn hart vast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden