Illegale jacht maakt van roofvogels prooien

Jaarlijks worden in Nederland tussen de 400 en 1400 buizerds gevangen of gedood.Beeld M. Geven, Buiten-Beeld

Vooral de buizerd is in Nederland vaak het slachtoffer van illegale jagers. Maar ook andere beschermde vogels worden bejaagd, om uiteenlopende redenen. 

Op papier zijn ze beschermd. Maar in de natuur zijn veel roofvogels, ook in Nederland, hun leven lang niet altijd zeker. Alleen al van de buizerd worden er hier jaarlijks tussen de 400 en 1400 illegaal gedood of gevangen.

Dat blijkt uit een grote overzichtsstudie van BirdLife International, zeg maar de Europese Vogelbescherming, naar de illegale jacht of vangst van vogels in Noord-Europa, Midden-Europa en de Kaukasus. Daarin wordt het aantal slachtoffers voor deze regio tussen de 400.000 en 2,1 miljoen jaarlijks geschat. Azerbeidzjan, op de Kaukasus, spant de kroon met 200.000 tot 1 miljoen vogels per jaar. Roofvogels worden daar niet alleen als een bedreiging gezien voor vee, ze worden ook gevangen om ze te verhandelen voor bijvoorbeeld valkerij. Eerder onderzocht BirdLife International al de illegale jacht op vogels rond de Middellandse Zee. Die eist jaarlijks tussen de 11 en 36 miljoen slachtoffers.

Bij deze aantallen steken de cijfers voor Nederland zeer bescheiden af: naar schatting worden hier tussen de 1500 en 24.900 vogels illegaal gedood of uit de natuur gehaald voor de handel.

De Europese buizerd is hier het grootste slachtoffer; jaarlijks worden er daarvan tussen de 400 en 1400 gevangen of gedood. Zangvogels als de putter (400-1400) en de vink (100-1000) zijn slachtoffers nummer twee en drie, terwijl ook de knobbelzwaan en de grauwe gans veel illegaal worden bejaagd. Friesland, Noord-Brabant en Zeeland zijn beruchte provincies; vooral daar vindt de illegale jacht plaats.

De schatting van de gedode dan wel gevangen vogels loopt nogal uiteen doordat gewerkt wordt met diverse data, legt Lars Soerink van de Vogelbescherming uit, de organisatie die tekende voor het hoofdstuk over de Nederlandse illegale vogeljacht in het BirdLife-onderzoek. “We weten dat er nesten worden leeggehaald of doorschoten met jachtgeweren, maar lang niet alles wordt gemeld, dus is het lastig een totaalbeeld te krijgen.” Zo signaleert de Vogelbescherming dat regelmatig ‘volièrevogels’ op Marktplaats worden aangeboden waarvan de herkomst vermoedelijk de natuur is. “Maar we hebben te beperkte middelen om alles uit te zoeken.” Het vernielen van nesten of het schieten op een nest, directe afschot maar ook vergiftiging – zoals de zeearend in Zeeland vorig jaar – zijn hier de meest voorkomende methoden om vogels te doden. Opvallend is dat naast jagers ook de weidevogelbeschermers door de Vogelbescherming worden gezien als potentiële verdachten. “Het is bekend dat sommige weidevogelbeschermers zo hopen te voorkomen dat roofvogels achter de kuikens van weidevogels aangaan.” De organisatie bepleit vooral handhaving van de wet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden