Illegale handel in sigaretten speelt Philip Morris parten

De groei van de illegale handel in sigaretten is een van de redenen waarom Philip Morris heeft besloten de productie te stoppen. Volgens de sigarettenfabrikant lokt het grote aantal regels waaraan sigarettenmakers zich moeten houden uit dat het steeds aantrekkelijker wordt voor criminelen om illegaal sigaretten te produceren. Ook wordt deze verboden handel te weinig aangepakt door politie en justitie.

De illegale handel floreerde de afgelopen jaren inderdaad, zo rekende accountantsorganisatie KPMG uit in opdracht van de Europese Commissie en Philip Morris. Het aandeel illegale sigaretten in het totaal aantal gerookte sigaretten in de Europese Unie (EU) steeg tussen 2006 en 2012 met 2,8 naar 11,1 procent.

In totaal werden in 2012 in de EU zo'n 593 miljard sigaretten gerookt, waarvan er 65,5 miljard illegaal waren. Uit de eerste berekeningen over 2013 blijkt volgens de Stichting Sigarettenindustrie (SSI) dat de illegale handel vorig jaar wederom is gegroeid.

Als de illegale sigaretten legaal over de toonbank waren gegaan, zou dat de overheden zo'n 12,5 miljard euro aan belastingen hebben opgeleverd. De prijs van een pakje sigaretten bestaat volgens de SSI voor 72,5 procent uit belastingen (accijns en btw). Op een pakje van 6 euro (negentien sigaretten) zit 3,31 euro accijns. Daarnaast bestaat het bedrag uit 1,04 euro btw en 1,65 euro marge voor de producenten en de tabakswinkel.

Vorig jaar streek de overheid minder accijnsinkomsten op dan verwacht, maar volgens de overheid was dit een tijdelijke dip. Volgens de SSI waren de accijnsinkomsten afgelopen maand echter even hoog of zelfs lager dan in 2013.

In Nederland was in 2012 een op de negen van alle 14,9 miljard gerookte sigaretten illegaal. Dat betekent dat in 2012 ruim 1,6 miljard illegale sigaretten zijn gerookt, 4 procent meer dan een jaar eerder. Dat aantal is wel fors lager dan in 2006, toen bijna 4,6 miljard illegale sigaretten werden gerookt.

Veel van de illegale sigaretten in Nederland (8,3 procent) zijn afkomstig uit Italië. Polen, Tsjechië en Spanje zijn de belangrijkste herkomstlanden binnen de EU. Maar de meeste illegale sigaretten worden gemaakt buiten de EU, voornamelijk in Wit-Rusland.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden