Illegale dierenhandel verloopt vooral via Marktplaats

Een koppeltje Fiji leguanen werd voor 2800 euro aangeboden op Marktplaats. "Dan gaan er wel alarmbelletjes rinkelen".Beeld Screenshot IFAW

Tijdens een internationaal onderzoek van het IFAW naar illegale online dierenhandel zijn op Nederlandse internetsites 607 advertenties gevonden waarin wilde dieren of onderdelen van wilde dieren, denk aan ivoor of berenvel, werden aangeboden. Ruim 60 procent van de advertenties stond op verkoopsite Marktplaats.

In Nederland richt de illegale handel zich voornamelijk op reptielen en exotische vogels, blijkt uit een rapport dat het IFAW opstelde aan de hand van het onderzoek. Maar ook onderdelen van dode krokodillen, beren, wilde katten, nijlpaarden, haaien, walvissen en apen werden aangetroffen op de 11 websites die Nederlandse inspecteurs onderzochten. Andere Nederlandse websites die genoemd worden in het rapport zijn onder andere gifkikkerportaal.nl, vogelarena.com en tweedehands.net.

Volgens Rikkert Reijnen, onderzoeksleider voor de Nederlandse tak, is het niet eenvoudig om aan te tonen dat een aangeboden dier daadwerkelijk illegaal is. 'Je moet achterhalen of de handelaren wel de juiste papieren hebben. Zij moeten kunnen aantonen dat het niet om wilde dieren gaat. We hebben over een aantal zaken de douane en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit ingelicht. Zo werd er op Marktplaats een set Fiji Leguanen te koop aangeboden voor 2800 euro. Bij zo'n prijs gaan er wel wat alarmbelletjes rinkelen'.

Jasper Teijsse, woordvoerder van Markplaats, zegt dat de site advertenties met een illegaal karakter verwijderd, zodra zij daar van op de hoogte worden gebracht. "De wetgeving op het gebied van beschermde diersoorten is heel complex en alleen op basis van de advertentie kan niet worden bepaald of iets mag of niet. Als er advertenties worden gemeld waarvan niet duidelijk is of ze wel of niet door de beugel kunnen, leggen we deze voor aan instanties als de NVWA of de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming".

Van tijgers tot chimpansees
Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek naar de wereldwijde illegale cyberhandel in wilde dieren. Het IFAW monitorde in 2014 zes weken lang 280 websites in 16 landen. In totaal werden ruim 33.000 wilde dieren of onderdelen van wilde dieren aangeboden in de advertenties. In een aantal van de zestien onderzochte landen werden ook grotere levende dieren aangeboden. Zo vonden inspecteurs op Russische websites een breed aanbod aan wilde katten, waaronder tijgers, panters, poema's en luipaarden. Ook werden er 19 beren aangeboden. In Oekraïne werden naast verschillende katten ook 219 apen aangeboden. Van chimpansees tot oerang oetans.

Veruit het meeste ivoor (1662 producten) werd op de Chinese markt aangetroffen. In Europa ligt dit aantal een stuk lager, omdat grote speler Ebay ivoor wegens onduidelijke regelgeving volledig heeft verboden op haar websites. Volgens Reijnen wordt er voornamelijk in Groot-Brittanië nog wel ivoor verhandeld, veelal onder het onder handelaren bekende codewoord 'runderbeen'.

In Nederland werd volgens Reijnen een adverteerder opgemerkt die in 20 verschillende advertenties ivoor aanbood. De zaak is doorgegeven aan de douane omdat het vermoedelijk gaat om een handelaar.

Het IFAW pleit aan de hand van het rapport voor duidelijkere regelgeving om de opmars van online verkoop van wilde dieren te stoppen.

In Nederland worden voornamelijk illegale reptielen en exotische vogels verhandeld.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden