'Illegale antibiotica in veesector alarmerend'

Rechtszaak rond handel clandestiene medicijnen van start

JELLE BRANDSMA

"Het is aan de pluimveesector zelf om eventueel actie te ondernemen tegen illegale antibiotica. Wij delen onze signalen met de branche en die zijn verontrustend", zegt persofficier Mirjam Mol naar aanleiding van het onderscheppen van 3,5 ton van dit geneesmiddel bij handelaren en boeren in Groningen en Overijssel. Maandag begint de rechtszaak tegen zes personen en twee bedrijven.

De hoeveelheid verkochte antibiotica in de veehouderij is flink gedaald de afgelopen jaren maar daarbij gaat het alleen om de geregistreerde hoeveelheid.

"In deze zaak lijkt het er op dat verdachten ook niet geregistreerde antibiotica aanboden aan de pluimveesector", aldus Mol. "Dit is heel verontrustend. Of dit het topje van de ijsberg is, weet ik niet."

Justitie neemt de zaak 'zeer hoog' op en legt de verdachten onder meer ten laste dat zij illegale geneesmiddelen op de markt hebben gebracht die de volksgezondheid in gevaar brengen. Zij kunnen maximaal twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

De ernst van de Groningse zaak is voor het Openbaar Ministerie geen aanleiding extra onderzoek te doen in de rest van Nederland. "Om te rechercheren hebben we wel signalen nodig. Daaraan kan de branche een belangrijke bijdrage leveren", zegt Mol. Zij wil nog niet kwijt hoe justitie de Groningse en Overijsselse illegale handel op het spoor kwam. "Daar kunnen wij pas op de zitting iets over zeggen."

Grootschalig gebruik van antibiotica in de veehouderij veroorzaakt een gevaarlijke resistentie tegen dit geneesmiddel in de humane gezondheidszorg. Steeds vaker werken antibiotica bij mensen niet meer. Vooral het gebruik van de soorten antibiotica die bij mensen gelden als het laatste redmiddel moeten in de veehouderij worden uitgebannen. Om de resistentie te keren wil het ministerie van economische zaken het gebruik dit jaar met de helft terugbrengen ten opzichte van 2009. Volgens de officiële registratie van onder meer de diergeneesmiddelenindustrie was er in de eerste helft van vorig jaar al sprake van een reductie met 51 procent. In 2009 werd er 495 ton verkocht in Nederland, vorig jaar was dit naar verwachting 244 ton.

Uit het onderzoek door de Voedsel en Warenautoriteit blijkt dat de illegale antibiotica vermoedelijk zijn gebruikt op 24 vleeskuikenbedrijven. "Het is best veel", zegt Mol. De antibiotica waren tegen de regels in niet geregistreerd en in een aantal gevallen betrof het een verboden type. "Bij één boer troffen wij de illegale stoffen aan in een voorraadkast, in de keuken, gewoon naast de levensmiddelen", aldus Mol. Kippenboeren voegden de antibiotica preventief toe aan het water en het voer voor de kuikens. Die werden daardoor niet of in ieder geval minder snel ziek, groeiden beter en konden eerder en tegen een hogere prijs worden afgeleverd bij de slachterij.

De handelaren haalden de antibiotica vermoedelijk uit Azië. Zij hebben volgens justitie gevaarlijke stoffen in omloop gebracht en worden ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden