Illegaal hout ook hier volop te koop

Illegale kap op het Indonesische eiland Sumatra. Zulk hout wordt vaak naar China verscheept, waar er legale producten van worden gemaakt. Beeld Volker Kess
Illegale kap op het Indonesische eiland Sumatra. Zulk hout wordt vaak naar China verscheept, waar er legale producten van worden gemaakt.Beeld Volker Kess

Bracht de Sint bij uw kinderen ook zo'n mooie authentieke houten speelgoedtrein, in plaats van de plastic variant? De kans is groot dat juist dit 'natuurproduct' is gemaakt van hout dat illegaal is gekapt.

Hans Marijnissen

Uit onderzoek van het kennisinstituut Probos dat vandaag uitkomt, blijkt dat de helft (46 procent) van de in Nederland ingevoerde bewerkte houtproducten voor consumenten, buiten het Europese importverbod valt. Europa verbood vorig jaar de invoer van illegaal hout. Importerende bedrijven moeten bewijzen dat het legaal is gekapt, maar veel bewerkte producten vallen buiten het verbod.

Om het verbod te ontwijken, wordt illegaal gekapt hout uit regenwouden naar China verscheept. Dat land neemt het minder nauw met de internationale afspraken. Daar worden er producten van gemaakt, die naar Europa geëxporteerd worden.

Foute producten
Volgens Arzien Wels van het Wereld Natuur Fonds (WNF), dat opdracht tot het onderzoek gaf, zit er een enorm 'gat' in het Europese importverbod, waardoor het nog steeds mogelijk is hout uit kwetsbare natuurgebieden op de Europese markt te brengen, zolang daar elders maar een sofa of een gitaar van is gemaakt. "Het vervelende is dat de consumenten helemaal niet kunnen zien dat ze foute producten kopen", zegt Wels.

WNF pleit ervoor het verbod uit te breiden. Dat kan bij de evaluatie van het Europese importverbod in maart volgend jaar . De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) moet zich volgens Wels met de strengere regels ook actiever met de opsporing van fout hout bezighouden.

Uit het rapport van Probos dat de houtstromen naar Europa blootlegt, blijkt dat de import van 'secundaire houtproducten' fors is toegenomen. Nederland is na Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk de vierde importeur van houten artikelen. Het gaat vooral om stoelen met een houten frame, boeken, houtskool, gitaren, maar ook (in mindere mate) om keukengerei en krantenpapier.

'Erbij doen'
Nederland haalt de meeste producten uit China, dat het hout betrekt uit Zuidoost-Azië, Rusland en het Congo-bekken. Wie inzoomt op één product, houten stoelen, ziet dat meer dan 80 procent uit landen met hoog risico op illegale kap komt, zoals Vietnam, Maleisië en Indonesië.

Volgens Wels van WNF zijn het in Nederland vooral de winkels die de verkoop van meubels 'erbij doen' de grootste aanbieders van producten van fout hout. Zij zouden druk moeten uitoefenen op importeurs om de legale herkomst van de houtproducten te garanderen. Die kunnen gebruikmaken van keurmerken voor duurzaam hout, zoals het FSC-logo. Op die manier kan er een omgekeerde bewijslast ontstaan, waarbij importeurs die zo'n certificaat niet leveren, verdacht zijn. "Een klant kan natuurlijk zelf vragen stellen als zo'n duurzaamheidslogo ontbreekt. Het niet-aanschaffen van een product van illegaal hout is namelijk ook een kwestie van gezond verstand. Als er ergens een eiken tafel wordt aangeboden voor maar 200 euro, dan móet er een belletje gaan rinkelen."

36 voetbalvelden

Bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is al verdwenen. Van het overgebleven bos is 10 procent beschermd. Door de houtkap verdwijnt er elke minuut een stuk bos ter grootte van 36 voetbalvelden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden