IKV meldde kernkoppen al in 1978

De vroegere premiers Lubbers en Van Agt hebben 'onthuld' dat er nog steeds kernkoppen in Volkel liggen. In 1978 onthulde het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) in een artikel van mijn hand dat Nederlandse eenheden onder gezag van de Amerikanen vijf atoomtaken konden vervullen: met de M110 houwitsers, de Honest John raketten (opgevolgd door de Lance), met de Starfighter (later de F-16), de Nike-raketten en de Neptune-vliegtuigen.

Om tot die conclusie te komen, had ik militaire jaarboeken geraadpleegd en alle defensienota's vanaf 1954 doorgeploegd. Ook had ik multilaterale en bilaterale (raam)verdragen van de VS met Europese NAVO-landen vergeleken. Samen met Mient Jan Faber luisterde ik naar getuigenissen van Nederlandse militairen en bezocht ik de vliegbasis Valkenburg, waar een loslippige mecanicien ons exact aanwees waar de nucleaire dieptebommen konden worden opgehangen.

Zo leerden we ook alle details van de speciale wachten die in 't Harde en Volkel door Nederlandse dienstplichtigen gelopen werden in de buitenste ring rondom geheimzinnige bunkers. De binnenste ring werd door Amerikaanse militairen bewaakt. Door eenvoudig deduceren en reduceren kwamen we tot het volgende rijtje meest waarschijnlijke opslagplaatsen voor atoombommen in Nederland: Soesterberg (F-16), 't Harde (houwitsers), Valkenburg (nucleaire diepzeebommen) en Volkel.

Na interviews met oud-politici zoals generaal b.d. Van Elzen (KVP), en oud-minister Visser (VVD), kwamen we erachter dat een deel van de atoombommen voor onze jongens, zeg maar nucleaire 'zelfmoordbrigades', die in de Duitse laagvlakte lagen, via Terneuzen aan land waren gebracht. De andere zijn in Vlissingen gelost, omdat de Rotterdamse haven door de regering 'te rood' was bevonden.

De openbaarmaking door het IKV in 1978 heeft veel stof doen opwaaien. Sommigen noemden toen het publiceren uit open bronnen (!) al landverraad. We hebben hiermee echter een publiek belang gediend, het heeft de bewustwording van de nucleaire dreiging enorm aangewakkerd. Wat belangrijker is, is dat het ook aan onze westerse kant de geesten rijp maakte voor het einde van de Koude Oorlog.

Van Agt en Lubbers waren in die periode nog onze tegenspelers. Maar Lubbers werd later lid van Pax Christi en met Van Agt deel ik vandaag onze grote zorgen over het Midden-Oosten, waar Iran kernbommen zou willen hebben, maar Israël die al heeft en zo de nucleaire proliferatie aanjaagt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden