#ikstapovervanbank

Let op duurzaamheid

Gisella Schellekens (26), raadslid van de PvdA in Nijmegen

"Direct na de publicatie van het artikel van schrijver en initiator Rutger Bregman ben ik overgestapt van Rabobank naar ASN. Ik ben geschrokken van van de berichten over bonussen en hoge salarissen. Dat er verschillen zijn in beloningen is normaal, maar dit verschil is wel heel groot.

Garanties dat het bij een nieuwe bank anders is, heb je niet. Beloningsverschillen zijn er bij allerlei organisaties, maar ik vind het belangrijk dat lonen beter verdeeld worden. Wat ik ook belangrijk vind, is dat een bank investeert in duurzaamheid.

Aan mijn overstap kleeft maar één nadeel: mijn nieuwe rekeningnummer is veel lastiger te onthouden. Maar als dat de prijs is die ik moet betalen, dan heb ik dat er graag voor over."

undefined

Ergernis over salarissen

Joa Maouche (28), student Urban Environmental Management aan Wageningen UR

"Al een een aantal jaar liep ik rond met het idee om over te stappen van bank. Dat begon in 2008, toen het financiële systeem bijna instortte. Als het aan het bestuur van de banken ligt, gaan ze op oude voet verder. Ze voelen totaal geen urgentie om te veranderen. Die urgentie is er wel.

De druppel voor mij om over te stappen zijn de absurd hoge salarissen. Sommige bankdirecteuren verdienen wel honderd tot tweehonderd keer zoveel als medewerkers in de onderste laag. Ze sturen de laagstbetaalde mensen bij bosjes de laan uit en durven dan nog over loonsverhoging voor zichzelf te beginnen.

Bovendien investeert ING geld in bedrijven die wapens zoals clusterbommen maken. Ik ben nu van ING naar ASN gegaan, omdat dat een duurzame bank is die zich hopelijk niet met zulke dubieuze zaken bezighoudt."

undefined

Eerlijker imago

Sjaak Pols (54), leraar uit Amersfoort

"Ik heb vandaag een rekening geopend bij Triodos Bank. Het moet nog in gang gezet worden, maar we gaan definitief over van de ING naar een bank waarvan we tenminste de illusie hebben dat zij betrouwbaarder is en eerlijker met ons geld omgaat.

Persoonlijk kan ik niet bevatten hoe de grote mannen van de bekende banken kunnen leven met het besef dat zij bekendstaan als zakkenvullers en graaiers - en dat ook nog zijn. Hoe belangrijk moet je jezelf vinden om jezelf dit soort absurde bonussen toe te kennen? Welke bijdrage aan de wereld leveren zij die zo'n onbegrijpelijk hoog salaris rechtvaardigt? Ik wil niet meer bijdragen aan die cultuur. Ik heb de indruk dat Triodos wat beter nadenkt over onze aanwezigheid in deze wereld."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden