Ik zou ook niet weten hoe Feyenoord nog een dam kan opwerpen tegen deze menselijke bagger.

Dit weekeinde bezocht ik in het Nieuwe Luxor een prachtig concert van Racoon. In de veilige beslotenheid van het theater genoot iedereen van een heerlijke avond. Niemand zat te schelden, de muzikanten waren blinde tyfushonden noch teringlijers, de manager van de ploeg was niet overspannen en werd dus niet naar het balkon gestuurd.

Een week eerder zag ik mijn Sparta met 3-0 winnen van Ajax. De aanhangers van Ajax begonnen nog ludiek met hun liedje ’Sparta is de club van Rotterdam’. Toen Sneijder al vroeg uit het veld werd gestuurd, moest de arme en meestal juiste beslissingen nemende scheidsrechter Ruud Bossen een kwartier aanhoren dat zijn moeder een hoer was.

Na de wedstrijd had ik een korte conversatie met de trainer van Ajax. Ik zei tegen hem absoluut niet te begrijpen waarom hij Perez had opgesteld. Een wedstrijd eerder had die speler een grensrechter uitgemaakt voor ’kankerneger’. Ik vroeg de trainer, die zelf Surinaamse roots heeft, wat een speler van zijn elftal eigenlijk moet roepen om wél uit het elftal te worden geschrapt. De trainer keek mij aan alsof ik niet goed bij mijn hoofd was. Hij nam zijn beslissingen nu eenmaal ’louter op sportieve gronden’.

Perez bood via het pr-apparaat van Ajax duizend excuses aan. Het maakte op mij geen indruk, want hij deed dat pas nadat, een week na zijn verbale eruptie, de feiten alsnog bekend werden gemaakt.

Nu hij een schorsing van vijf wedstrijden aan zijn broek heeft gekregen, gaat Perez weliswaar niet in beroep, maar hij vindt wel dat hij ’onevenredig zwaar is gestraft’. Rare opmerking van deze Deen. Laat hij blij zijn dat de huisrechters van de internationale voetbalkoepels dit zaakje niet behandelden, want ik vrees dat hij dan pas in april weer had mogen voetballen.

Inmiddels heb ik te doen met Feyenoord. De club dreigt kapot te gaan aan de zuipende, snuivende, pillenslikkende en knokkende bende neanderthalers, die Feyenoord als alibi gebruikt voor het zuipen, snuiven, slikken en knokken. Echt, ik zou ook niet weten hoe Feyenoord nog een dam kan opwerpen tegen deze menselijke bagger. Iedereen vreest nu uiteraard uitsluiting in Europa. En omdat deze sanctie hoogstwaarschijnlijk onvermijdelijk is, doet Feyenoord er wellicht verstandig aan bij de UEFA duidelijk te maken dat men – vooral ook bij gebrek aan politieke daadkracht in Nederland – de barbarij niet meer aankan en dat men in het kader van een laatste poging tot zelfreiniging deemoedig het hoofd buigt en de Uefa zelf maar aanbiedt voorlopig even niet meer mee te doen. Ik vermoed, Uefa-penningmeester Jeu Sprengers kennende, dat zo’n gebaar van machteloosheid inzake alle maatschappelijk onheil dat de club treft, wel eens heilzaam zou kunnen werken. In dat gebaar zou een smeekbede om hulp zitten: please, Uefa, help us, please!!

Zaterdag zat ik overigens toevallig aan tafel met twee politiemannen. Ze vroegen zich af wat het voetbal in Nederland eigenlijk verwacht van een meldingsplicht voor supporters met een stadionverbod. Stel dat het tuig van Nancy zich op de wedstrijduren van Feyenoord steeds op het bureau IJsselmonde moet melden? Is er iemand in Nederland die gelooft dat – gelet op de toch al zo enorme onderbezetting bij de politie – een pelotonnetje dienders wordt vrijgemaakt om steeds weer een paar honderd zuipers, snuivers, slikkers en knokkers te ontvangen? Van die kant had ik het probleem, eerlijk gezegd, nog nooit bekeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden