'Ik zou meer aandacht moeten hebben voor EU'

„Wanneer zijn eigenlijk de Europese verkiezingen?”, vraagt Fiona McAndrew (40), zelfstandig huisarts. Ze schaamt zich een beetje. Het is echter bepaald geen gekke vraag, want in het eurosceptische Verenigd Koninkrijk krijgen deze verkiezingen nauwelijks aandacht. De huidige publieke walging over het losse declaratiegedrag van parlementariërs heeft daar weinig mee te maken.

Nergens zijn campagneposters te bekennen, de media wijden sowieso weinig kolommen aan Europa. De kranten hebben vooral een neus voor hilarische voorbeelden van doorgeslagen bureaucratie uit Brussel. Europa is de andere kant van het Kanaal voor de meeste Britten, en wordt niet echt gezien als iets waarvan ze zelf ook deel uitmaken.

„Ik zou meer aandacht moeten besteden aan wat er in Europa gebeurt, want het wordt belangrijker als je kijkt naar bijvoorbeeld de economie en defensie. Ik dacht altijd: wat heeft het voor zin? Ik had niet echt het gevoel dat Europa mijn leven beïnvloedde”, zegt McAndrew, die nog nooit voor Europa heeft gestemd, al is ze pro-Europa. „Ik geloof dat ik niemand ken, geen van mijn vrienden, die ooit heeft gestemd tijdens de Europese verkiezingen.

McAndrew voorziet verdere Europese integratie, maar vreest de overdadige bureaucratie, het grote euvel waaraan ook haar vorige werkgever de National Health Service (NHS) lijdt. „Ik geloof heilig in de NHS, ook al werk ik nu in de privésector, maar het is ook een bodemloze put. Het is één van de grootste werkgevers in Europa, maar het is ook een lompe machine, ouderwets, en het functioneert niet goed.”

Europese regelgeving voor de gezondheidszorg ziet ze dan ook niet zitten. „De NHS is zo gecompliceerd. Meer bureaucratie zou de problemen alleen maar verergeren. De NHS moet juist worden vereenvoudigd: meer macht voor lokale dokters en managers, minder centraal opgelegde doelstellingen.”

Het privatiseren van bepaalde sectoren zou volgens McAndrew ook de druk op de NHS kunnen verlichten. „Mensen zouden voor sommige diensten moeten betalen, als ze bijvoorbeeld met een zere keel bij de Eerste Hulp komen.”

Ook kan het volgens haar niet zo zijn dat algemeen gezondheidsbeleid vanuit Brussel wordt gedicteerd, net zoals ze tegen een algemeen drugsbeleid of euthanasiewet is.

„Elk land heeft zijn eigen gezondheidskwesties en behoeften. Bij patiënten kijk je ook naar de individuele casus om de beste behandeling te bepalen. Hoe kun je zeggen dat Turkije en Spanje hetzelfde zijn als het Verenigd Koninkrijk. Gezondheidszorg moet nationaal beleid blijven.”

Uitslag kieskompas McAndrew:

Ondubbelzinnig de Conservatieven van David Cameron.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden