'Ik zou containers met medicijnen willen vullen'

In de knip vraagt elke week: wat doet u met uw geld en wat doet geld met u? Meedoen? Stuur een mail naar tijdpost@trouw.nl

Geert Klaassen (68)

Burgerlijke staat getrouwd, drie kinderen

Beroep docent en ontwikkelingswerker (gepensioneerd)

Inkomen 2928 euro netto per maand

Vaste lasten 1610 euro netto per maand

Hoe gingen uw ouders om met geld?

"Mijn ouders trouwden in de oorlog. Behalve een Saksische boerderij kregen ze een fiets mee, een varken en een koe. In Nederland lag in de naoorlogse jaren de focus bij de voedselvoorziening en daarom investeerde mijn vader al zijn geld in het bedrijf. Wij waren in ons dorp de eersten met een melkmachine en de laatsten met een auto. Mijn moeder maakte onze kleding zelf. Die versleten we tot op de draad, in drie fasen: zondagse kleren werden doordeweeks goed en daarna droegen we ze 'achter' - waar de koeien stonden. Zakgeld of vakanties, dat zat er allemaal niet in. Als we een dag naar Giethoorn mochten, waren we weken van tevoren al opgewonden. Ik heb dus geleerd dat je alleen geld besteedt aan dingen die er echt toe doen. Lekker is maar een vinger lang, zei mijn vader altijd als het over eten ging. Een mooie opvoeding, vind ik. Iedereen rijdt tegenwoordig op een E-bike, maar ik hoef er geen. Mijn fiets is veertien jaar oud, ik onderhoud 'm zelf, trap zelf en ik kom ook prima vooruit."

Bent u een spaarder of lener?

"Afgezien van de hypotheek lenen we niet. Voor onverwachte kosten hebben we een reserve. En we zetten maandelijks een vast bedrag opzij zodat we eens in de twee jaar onze zoon en schoondochter in Ecuador kunnen bezoeken. Vliegen naar Zuid-Amerika is nogal duur."

Wat merkt u van de crisis?

"Ik heb een goed pensioen en ach, dat er een jaar niet wordt geïndexeerd... De diaconie van onze kerk krijgt wel meer verzoeken tot stille hulp, hoor ik. Maar eerlijk gezegd vraag ik me weleens af: wat is nu eigenlijk crisis? Van de 69 landen die ik heb bezocht, zijn er veel straatarm. Ik kan er nog steeds moeilijk bij dat we het maar niet voor elkaar krijgen de welvaart beter te verdelen. In landen als Oost-Timor hebben mensen als het ze meezit nét eten en drinken en een dak boven hun hoofd. Een fatsoenlijk bestaan kunnen leiden is hun voornaamste zorg, terwijl wij het met onze groeiende behoefte aan luxe nodeloos ingewikkeld maken. Ik telde laatst drie schoenwinkels in een winkelstraat in Beilen. In Beilen!"

Waaraan spendeert u zonder aarzelen?

"Op mijn reizen koop ik altijd sieraden voor mijn vrouw. Lokaal gemaakte armbanden, oorknopjes, vaak een halsketting. Het staat haar allemaal prachtig. Ik heb ook wel eens kleding voor haar meegenomen, maar dat is linke boel, hoor."

Als geld geen rol zou spelen, wat zou u dan het liefst kopen?

"Een klassieke Rolls-Royce Silver Shadow? Nee hoor, ik vind het een prachtige auto, maar hij staat niet boven aan mijn lijstje. Ik zou wel containers willen vullen met medicijnen en beschermende kleding tegen ebola, en die verschepen. Spreekwoordelijk dan. Ik doe iets anders: deze maand ga ik weer een paar weken voor PUM Netherlands Senior Experts naar Ethiopië. Daar adviseer ik een landbouwproductiebedrijf op het gebied van mechanisatie en opslag. De eigenaar is een vrouw. Heel leuk."

Wanneer lag u voor het laatst wakker van geld?

"O, dat is al lang geleden. Na ons verblijf op de Filippijnen kon ik in Nederland niet meteen een baan vinden in het ontwikkelingswerk. Ik kon wel als leraar aan de slag op een Middelbare Agrarische School. Later switchte ik toch naar een ontwikkelingsorganisatie. Die baan betaalde beduidend slechter. Nu ben ik optimist van huis uit. En met wat aanpassingen in ons uitgavenpatroon kwam het helemaal goed."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden