Ik zoek niet, ik vind Mia Meijer

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

JOOST VAN VELZEN

Wat een eer om de directeur van het Citatenmuseum in deze rubriek te mogen begroeten.

"Ja, hè? En dan te bedenken dat er niet één tegeltje in het museum hangt. Ik ontdekte mijn liefde voor taal en literatuur op het gymnasium. Die is altijd gebleven. Ik gaf schrijfcursussen, deed vertaalwerk en schreef een kinderboek.

Na mijn pensioen ben ik het Citatenmuseum begonnen. Eerst in de deel van een boerderij in Leimuiden. Toen ben ik verhuisd naar Den Haag.

Ik ben altijd al dol geweest op compacte teksten. Weinig woorden die veel zeggen, dat spreekt me aan. Terwijl ik toch een enorme kletskous ben. Yes we can is een bekende, maar de regels van Khalil Gibran hangen hier ook aan de muur. Ja, de huwelijksdichter is dat. Wat Gibran zegt is: Niet opgaan in een ander. Op de spreuken en gedichten van Toon Hermans wordt vaak wat neergekeken, maar ik vind dat niet terecht. Wanneer iets een citaat is vind ik nog best lastig te zeggen, trouwens. Wat is een citaat volgens u?"

undefined

Eh, de aangehaalde woorden van een ander?

"Juist! En mijn favoriete citaat is van Pablo Picasso: 'Ik zoek niet, ik vind'. Ik denk vanwege de doelgerichtheid.

In de mooiste citaten zit een tegenstelling. Neem die van Loesje: 'Ga je mee verdwalen? Ik weet de weg'. Of: 'Het is beter iets moois te verliezen dan dat je het nooit hebt gehad'. Die is toch prachtig? Zo'n citaat kan enorm veel troost bieden. Een spreuk moet je aan het denken zetten, of ontroeren."

undefined

Is het niet lastig te achterhalen van wie een citaat eigenlijk is?

"Ja, zo'n 'Yes we can' is vast niet door Obama zelf bedacht maar waarschijnlijk door zijn tekstschrijver. En 'I have a dream' zal wel van Martin Luther King zijn, maar toch weet je het niet altijd zeker. Ik zorg wel dat ik te weten kom van wie een bepaalde tekst is die in het museum hangt. En anders zet ik er 'anoniem' bij."

Mia Meijer ('geboortejaar liever niet') is directeur van het Citatenmuseum. Dat is op afspraak te bezoeken aan de Doorniksestraat 150 te Den Haag (www.citatenmuseum.nl).

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden