‘Ik zeg Great Britain First, net als America First’

Phil Godfrey (rechts).

Langzaam naderen de brexit-onderhandelingen de ontknoping. Hoe kijken de 17,4 miljoen leave-stemmers nu naar de brexit?

Dat het pas tien uur ’s ochtends is, deert Phil Godfrey (53) niet. Hij loopt naar de bar in de Birminghamse pub en bestelt een pint. Begin de dag met een biertje, lacht hij. Maar zodra het woord brexit valt, verdwijnt zijn glimlach als sneeuw voor de zon. “Heb je even?" zegt hij, terwijl hij op een barkruk gaat zitten.

“Ik heb voor de brexit gestemd, ­omdat we beter af zijn zonder de EU. We hebben genoeg problemen. Kijk eens naar de daklozen hier. Op ­elke hoek van de straat ligt er een. Laten we eerst eens kijken naar wat er mis is in ons  ­eigen land, in plaats van over de grens."

Godfrey is timmerman. In de afgelopen jaren is hij politiek gezien flink naar rechts opgeschoven. “Ik ben de politici in Westminster zat. Het referendum is al ruim twee jaar geleden en er is nog steeds geen overeenkomst. We willen eruit, dus moeten we er ook uit. Theresa May moet onze stem respecteren. Ze is veel te zacht, ze wordt gedicteerd door Brussel."

Daadkracht

Het is een angst die onder veel fanatieke brexitstemmers leeft. Dat May niet waarmaakt waarvoor de meerderheid van de Britten in 2016 heeft ge­kozen. Ze mist daadkracht, overtuiging en komt veel te weinig op voor de Engelsen, vindt hij.

Dat een brexit-akkoord hoe dan ook een compromis moet worden en dat het in onderhandelingen nou eenmaal een kwestie is van geven en nemen, accepteert hij niet. “De EU heeft ons meer nodig dan wij hen. Wij importeren meer uit de EU dan we exporteren. En waarom zouden wij landen als Griekenland miljoenen per jaar moeten geven om voor die mensen te zorgen? Ons eigen land moet eerst geholpen worden, net als ‘America First’ zeg ik nu: Great Britain First!"

Gevraagd naar wie er wat hem betreft beter de ­onderhandelingen kan leiden, komt hij met Boris Johnson, de in juli opgestapte minister van buitenlandse zaken, en Nigel Farage, de voormalige leider van Ukip.

De twee mannen waren de ­bekendste gezichten van de brexitcampagne. “Zij luisteren tenminste naar het Britse volk, zij komen op voor onze rechten." Hij pakt zijn biertje en lacht. “Het komt allemaal wel goed met ons land, maar dan hebben we wel leiders nodig die bereid zijn om er alles aan te doen om er een goede deal uit te halen. En als het moet, bereid zijn om gewoon van tafel weg te ­lopen.”

Lees ook:

‘De Britten zullen elke tegenslag overwinnen’

Studente Charlotte Coles (23): "Dat mensen hier ongecontroleerd binnen kunnen komen om te wonen, open grenzen, dat kan gewoon niet."

‘Jaren heeft Brussel gedicteerd wat we mochten doen. Daar ben ik klaar mee’

Ian Gardner legt zijn gereedschap er graag even voor neer. De 51-jarige automonteur uit Birmingham stemde twee jaar geleden voor een vertrek uit de EU, maar is allesbehalve blij met hoe de onderhandelingen nu verlopen.

‘Mensen in de EU profiteren meer van Groot-Brittannië dan wij van hen’

Abdullah Rangpuri (35): “Bulgaren en Roemenen komen hierheen om te profiteren. Ze tonen geen respect.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden