Ik wou dat het water droog was

delft – „Hocus pocus! Ik wou dat het water droog was”, gillen de zeventig leerlingen van de Delftse basisschool De Bonte Pael in koor. Professor Krullenbol en professor Geinstein van de educatieve theatershow Funscience hebben bij drie leerlingen een bekertje water op het hoofd gezet. „Nog één keer”, zweept de kale Krullenbol zijn publiek op.

Bij de eerste twee bekertjes werkte de spreuk niet en kregen de kinderen water over hun hoofd. Maar de derde keer is het raak. Als Krullenbol het bekertje omdraait, stroomt er niks uit. Het publiek valt stil. De kinderen wisselen blikken van ongeloof uit. Daarna onthullen Geinstein en Krullenbol lachend hun geheim: ze hebben stiekem waterabsorberend poeder in het derde bekertje gedaan, hetzelfde poeder dat gebruikt wordt in luiers.

De kinderen zijn te gast in het Science Centre Delft. Daar ging gisteren de jaarlijkse Oktober Kennismaand van start. Activiteiten in het hele land geven kinderen en volwassenen deze maand een kijkje in de wereld van de wetenschap.

De bijna een uur durende voorstelling lijkt laagdrempelig, beaamt Liesbeth van Hees, maar past precies bij de doelgroep. Zij zit als educatief medewerker van het Science Centre in het publiek. „Wij willen kinderen zo lang en zo vaak mogelijk confronteren met wetenschap en techniek. En steeds op een hoger niveau. Bij deze kinderen kun je niet aankomen met dingen zoals energie, nano of duurzaamheid.”

Het professorenduo blaast ondertussen onder luid gelach een gekookt ei uit een glazen kegelvormige fles. Van Hees: „De bedoeling is om kinderen hier tweemaal per jaar naartoe te laten komen zodat ze mee groeien met de wetenschap. Zodat ze geïnteresseerd blijven.”

Want dat gaat niet vanzelf, constateerde ook het Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie. Dat organiseert daarom voor de tweede maal de Kennismaand. „Wetenschap kan nog een flinke boost gebruiken”, vertelt projectleider Peggy Alderse Baas. „Zo zijn er altijd nog te weinig vrouwen in de wetenschap en is het nog niet helemaal doorgedrongen dat de bètawetenschappen spannend en leuk zijn.”

Als de voorstelling van Funscience afgelopen is, krijgen de leerlingen nog een snelle rondleiding door het pasgeopende Science Centre. Daniël Versteeg (7) en zijn vriend Herman van Hees (7) kijken hun ogen uit. Zij weten het wel, zij worden later uitvinder. Maar Mylène Peters (6) is nog niet overgehaald. „Ik vond alles leuk, maar ik wil kapper worden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden