Ik word steeds gevoeliger

In de Maand van de Spiritualiteit volgen Trouw en KRO drie vrouwen bij hun zoektocht langs het spiri-aanbod. Vandaag: Lisette Thooft doet aan bewegingsmeditatie die The Form heet.

Koert van der Velde

Lisette Thooft zit op een klapstoel op de tweede etage van een grachtenpand in hartje Amsterdam bij een workshop bewegingsmeditatie die The Form heet.

Op aanwijzing van een Engels sprekende instructeur brengt een man die voor haar staat zijn linkerhand langzaam naar Thoofts voorhoofd, naar haar ’derde oog’, zo luidt het. Hij loopt langzaam om haar heen en legt hij zijn handen op haar schouders. Vervolgens houdt hij zijn handen voor haar hart en beweegt hij zijn armen zijwaarts. Dit alles op de dromerige klanken van new age-muziek.

Na een korte pauze is Thooft aan de beurt om de bewegingen op de man toe te passen.

Thooft ziet er een oefening in om te voelen, en ze wordt er steeds gevoeliger van, zegt ze. Zo gevoelig dat ze de heiligheid inziet van degene met wie ze werkt. En ze komt erdoor tot introspectie, zegt ze. Zo ziet ze plotseling de barrières en de zinloosheid ervan die in haar relatie soms in de weg kunnen staan, vertelt ze. „Deze oefeningen veranderen de manier waarop je in de wereld staat. Vervolgens merk je patronen op en dat geeft weer zelfkennis.”

Thooft noemt de man die het heeft ontwikkeld, de Nieuw-Zeelander Bernie Prior, haar goeroe.

Voor haar is deze workshop een eyeopener, en haar ’derde oog’ voelt ze ook werkelijk, zegt ze. Maar wat zegt dat? Zou ze als ze er aandacht voor zou hebben ook haar rechter bil zo kunnen voelen? Ze moet het even checken. Jawel, dat lukt ook. „Bij Prior zit er geloof ik wel een theorie achter”, zegt ze. „Maar welke weet ik niet, nóg niet. Soms zeggen ze iets waaruit ik dat kan opmaken.”

Erg geïnteresseerd is ze daar niet in, zegt ze. Het kan afhouden van de beleving die zij waardevol vindt.

„Ik doe op spiritueel gebied alleen maar dingen die ik leuk en interessant vind. Sowieso in het leven eigenlijk. Ik ben een voorstander van de gemakkelijkste weg.”

Deze workshop biedt zo’n weg. „Het heerlijke van dit weekeind is het samenzijn met al die lieve mensen.” Thooft wordt er altruïstischer en dankbarder van, meent ze. „Ik krijg hier bijna alleen maar mooie gevoelens van.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden