'Ik word niet beter dan Joris Linssen'

Joris Linssen praat vanavond in 'Hello Goodbye' voor het laatst op Schiphol met gewone mensen over hun lief en leed. Klaas Drupsteen volgt hem op: 'Ik stel mijn hele leven al veel vragen.'

Joris Linssen vervangen als presentator van 'Hello Goodbye', ga er maar aan staan. Toen bekend werd dat Linssen er na acht jaar mee stopt, vroegen mensen zich hardop af of het programma wel zonder hem verder kan.

Toch hoefde Klaas Drupsteen er geen seconde over na te denken. Vanavond maakt hij naast Linssen zijn debuut in de laatste aflevering van het seizoen. "Ik word geen betere presentator dan Joris", zegt Drupsteen. "Hij heeft het zo goed gedaan, dat er eigenlijk geen ruimte is om hem te verbeteren. Maar als iemand hem dan toch moet vervangen, dan wil ik het wel doen."

Drupsteen (46), momenteel te horen bij het Radio 1-programma Casa Luna, is vanaf april drie dagen in de week op Schiphol te vinden, op zoek naar ontroerende verhalen. Aan het format van het succesvolle NCRV-programma verandert niets. Drupsteen: "Tijdens mijn screentest sprak ik iemand op Schiphol die zei: twee jaar geleden heb je mijn tante geïnterviewd. Hij zag niet eens dat ik iemand anders was. Het draait in het programma om de verhalen van mensen, niet om de presentator. Bovendien blijft het team van cameramensen en redacteuren hetzelfde. Ik word dus omringd door ervaring."

De afgelopen weken heeft Drupsteen tijdens de uitzendingen van Hello Goodbye goed naar Linssen gekeken. De twee presentatoren hebben een vergelijkbare interviewstijl, denkt hij. Dat betekent: goed luisteren, je in de ander inleven en veel durven vragen.

"Wat werkt, is dat zowel Joris als ik niet meer piepjong zijn. Door onze levenservaring wordt het makkelijker om je in de situatie van een ander te verplaatsen. Zo sprak ik twee jonge vrouwen die stonden te wachten op hun moeder die voor het eerst alleen op vakantie was geweest. Hun vader was het jaar daarvoor overleden. Mijn ouders leven ook niet meer."

"Vervolgens is het een kwestie van de juiste vragen stellen. Ik dacht bij mezelf: wat als ik vraag hoe het zou zijn als niet hun moeder maar hun vader door de deur zou komen? Maar die vraag heb ik niet gesteld, want dat zou nooit kunnen gebeuren. Dus vroeg ik: heb je wel eens het gevoel dat je hem nog ergens ziet? Vervolgens vertelden ze een prachtig verhaal over het dochtertje van een van de zussen die met opa gepraat had."

Voelt hij geen drempel om zulke persoonlijke vragen te stellen aan iemand die hij niet kent? Drupsteen: "Ik stel al heel mijn leven veel vragen. Als iemand er geen antwoord op wil geven, merk ik dat wel. Ook heb ik altijd al gemerkt dat mensen makkelijk met mij praten. Waar dat aan ligt, weet ik niet. Misschien mijn uitstraling?"

Drupsteen voert vanavond in Hello Goodbye zijn eerste gesprek, maar pas in het najaar start het eerste seizoen met hem als presentator. Alle afleveringen zijn dan al opgenomen. Dat scheelt, denkt Drupsteen: "Stel dat ik veel kritiek krijg, dan kan het me voor deze serie in ieder geval niet meer onzeker maken."

Het debuut van Klaas Drupsteen is vanavond bij Hello Goodbye te zien om 21.30 uur op Nederland 1.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden