’Ik win het hele seizoen van iedereen, op één na’

door John Graat

Hij wordt gezien als het cement tussen de stenen bij TVM. Carl Verheijen wil méér zijn dan dat. In de schaduw van ploeggenoot Sven Kramer rijdt de 31-jarige stayer wéér een opmerkelijk sterk seizoen.

Het is misschien wel de ironie van zijn loopbaan. Verheijen wordt door zijn coach Gerard Kemkers en ploeggenoten geroemd om zijn professionele houding, kennis en collegialiteit. Onmiskenbaar heeft hij bijgedragen aan de ontplooiing van Kramer als een groot schaatser. En dus aan de ontwikkeling van de man die hem al de hele winter op de lange afstanden naar de ondankbare tweede plaats verwijst.

Verheijen is de eerste om dat beeld te nuanceren. „Ik zou ook niet zo hard rijden als ik niet met Sven zou trainen. Hij profiteert misschien iets meer van mij, dat is moeilijk in te schatten. Ik heb het voordeel dat ik dagelijks de beste rijder van de wereld in mijn buurt heb. Ik ben ervan overtuigd dat je elkaar naar een hoger niveau kunt brengen. Ik heb in het verleden ook gezien dat je elkaar in trainingen kapot kunt maken. Maar ik ben geen coach, ik wil ook winnen.”

Verheijen, het toonbeeld van regelmaat, rijdt misschien wel het sterkste seizoen ooit. Maar wel in de slagschaduw van Kramer. Zijn derde plaatsen op het EK en het WK allround en de verbeteringen van zijn persoonlijke tijden sneeuwden onder bij de uitspattingen van de jonge Fries. Frustrerend? „Aandacht hoeft voor mij niet per se. Ik schaats voor mezelf en ik weet dat ik aan een heel goed seizoen bezig ben. Ik verbeter mezelf voor het zevende jaar op rij. Maar ik start altijd om te winnen. In topsport telt alleen de eerste plaats. En ik win eigenlijk het hele seizoen van iedereen, op één na. Dát stoort mij wel.”

Verheijen is misschien wel het beste bewijs van de succesvolle aanpak van Kemkers. Als Kramer en Ireen Wüst twee uitzonderlijke talenten zijn, dan is hij een man die geleidelijk alsmaar beter werd.

„Schaatsen is een ingewikkelde sport en ik begin elk seizoen met een lijst van dingen die ik wil verbeteren. Ik ben niet bang om iets nieuws te proberen. Dit seizoen ben ik bij voorbeeld op een ander merk schaatsen (Maple, red.) overgestapt. Pas als je iets fout durft te doen, leer je iets. Als je tevreden bent met je prestaties, slaap je in en blijf je stil staan. Dan is de uitdaging weg.”

Door die mentaliteit is hij een blijver in de wereldtop. Zijn oude maatje Jochem Uytdehaage haakte dit seizoen af. „Ik denk dat Jochem te veel op zoek is geweest naar zijn oude niveau, zijn oude slag.”

„Ik ben pas laat begonnen met schaatsen, dit is pas mijn vierde WK afstanden. Ik heb eerst gestudeerd en pas toen een bewuste keuze gemaakt. Ik wilde weten wat ik uit mijn lichaam zou kunnen halen, dát is mijn grote drijfveer. En eigenlijk weet ik het antwoord nog steeds niet. Ooit zal ik tegen een grens aanlopen. Dat ik in de zomer op trainingskamp vijf minuten later op een bergtop aankom, of dat ik in de krachttraining nog maar 130 in plaats van 140 kilo wegstoot. Dat zal zich dan ook vertalen naar het ijs. Jochem is misschien eerder tegen die grens aangelopen. Ik ben nog altijd gretig genoeg om een hoofdprijs te pakken. Misschien was mijn drive ook wel minder geworden als ik al eens olympisch goud, het EK en WK gewonnen had.”

Het vervolg van zijn studie geneeskunde heeft hij uitgesteld. De kans is groot dat Verheijen (31) pas na Vancouver in 2010 zijn co-schappen gaat lopen. Voorwaarde is wel dat hij zichzelf blijft verbeteren en dat zijn vrouw Andrea Nuyt het thuis allemaal redt met hun twee jonge dochtertjes. „De thuissituatie geeft mij extra motivatie. Ik ben veel weg, dan kan ik het me niet veroorloven er een potje van te maken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden