‘Ik wilde bloed geven in Sri Lanka, maar dat werd afgeraden’

Jip Nooitgedagt Beeld *

Jip Nooitgedagt (28) verbleef na vier weken reizen in Sri Lanka twee dagen in Colombo. Ze was in de stad tijdens de aanslagen op zondag. Supun Rodrigo (21) studeert in Nederland, maar komt uit Negombo.

Jip Nooitgedacht: “Het meest bizarre vind ik het besef dat er zoveel mensen op twee kilometer afstand van mij dood zijn gegaan. Dat het zich allemaal rondom mij heeft afgespeeld. Ik wilde zondag het ­hotel uitlopen om te ontbijten toen ik werd aangesproken door iemand. ‘Don’t freak out’, zei hij, ‘schrik niet, maar er zijn explosies geweest’. Ik snapte het niet, vroeg nog of ik naar buiten mocht. ‘Blijf maar binnen’, zeiden ze toen. Toen de avondklok inging, was het zo stil op straat. Je hoorde enkel de kraaien.

Jip Nooitgedagt Beeld *

“Ik ben niet echt bang geweest. Maar er was wel paniek, iemand wilde per se zijn vlucht zo snel mogelijk wijzigen. Ik wilde nog bloed geven, om iets te doen. Maar het werd afgeraden om naar het ziekenhuis te gaan, omdat niet duidelijk was of er nog meer aanslagen zouden plaatsvinden. 

Ik had al een terugvlucht voor maandagavond. Daar ben ik nu wel blij mee. Ik ben met een taxi naar het vliegveld gegaan, omdat werd afgeraden om de bus te nemen. Er waren kennelijk wat aanvaringen tussen ­inwoners en toeristen.

Richting het vliegveld was het zo druk dat ik de laatste twee kilometer moest lopen. Ik ben drie checkpoints gepasseerd en er is heel veel politie op straat. Ik denk dat maandag pas echt tot me doordrong wat er is ­gebeurd.”

Supun Rodrigo (21) studeert in Nederland en komt uit Negombo, waar zondag een van de aanslagen plaatsvond in een kerk. Hij maakt zich zorgen over zijn land.

“Ik ken de St. Sebastiankerk, waar de aanslag is gepleegd, goed. Een vriend van me zat in die kerk. Het is een bloedbad maar hij is gelukkig ongedeerd. Ik kan hem nu niet bereiken. Ik denk dat hij aan het rusten is, misschien is hij in shock. Een andere vriend postte net op sociale media: ‘Mijn stad is nu een uitvaartcentrum’.  Ik zou nu graag naar ze toe gaan maar ik kan het ticket niet betalen.

Supun Rodrigo Beeld *

“Ik maak me zorgen. In mei vieren boeddhisten Wesak, een groot feest waar ook mensen die niet boeddhistisch zijn aan meedoen. Iedereen is dan op straat en is samen. Als christenen worden aangevallen, kunnen boeddhisten ook worden aangevallen. Het kan fout gaan, ik wil niet dat mijn land door oorlog verscheurd land wordt.”

“Zondag kon ik alleen maar huilen, maandag ging het al wat beter. Ik ben naar de kerk gegaan in Amsterdam, daar was al een dienst gepland van de Srilankaanse gemeenschap. Nu hebben we samen gebeden voor de slachtoffers.”

Lees alles over de aanslagen in Sri Lanka in ons dossier.

Lees ook:

Rouw en angst in ontredderd Negombo: ‘We moeten ontzettend oppassen met wat we zeggen’

Trouw-verslaggever Arjen van der Ziel is in Sri Lanka. In Negombo, waar in de St. Sebastiankerk 105 doden vielen toen er op Eerste Paasdag een bom ontplofte, trof hij een ontredderde bevolking. Intussen blijft de spanning voelbaar. ‘We moeten ontzettend oppassen met wat we zeggen.’

Regering Sri Lanka: radicaal-islamitische groep achter bomaanslagen

De Srilankaanse autoriteiten denken dat de lokale radicaal-islamitische groep National Thowheed Jamath (NTJ) de bloedige bomaanslagen van dit paasweekend uitvoerde. De extremisten kregen mogelijk steun vanuit het buitenland, zegt de regering. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden