'Ik wil zeker zes Europese titels'

Judoka Henk Grol koppelt Amerikaanse bluf aan Hollandse nuchterheid. Hij zegt alles te kunnen winnen, maar zijn risicovolle stijl kan succes in de weg staan.

Het missen van olympisch goud paste niet in de tomeloze ambitie van Henk Grol, die zondag tijdens de EK in de Georgische hoofdstad Tblisi zijn Europese titel verdedigt. Hij verspeelde een finaleplaats in Peking door zijn gretigheid, zegt dat het een wijze les is geweest maar weigert zijn stijl aan te passen.

„Zoals ik in Peking judode, is de aard van het beestje. Ik ga vol op de aanval, heb overal lak aan. Daarom vinden mensen het mooi om naar mij te kijken. En laten we wel zijn, voor hetzelfde geld was in de halve finale mijn eerste score al ippon (vol punt, red.). Dan had iedereen het prachtig gevonden dat ik mijn tegenstander had gegooid. Nu is er iets fout gegaan. Het zij zo, het is de consequentie van mijn manier van judoën.”

In Peking noemde hij zichzelf een ’tactisch onbenul’. De bronzen medaille zou hij het liefst weg willen gooien. Die emoties zijn vervlogen.

„Natuurlijk ben ik blij dat ik een medaille heb, maar ik had kunnen winnen. Klaar. Maar ik zal niet anders gaan judoën. Aanvallen is mijn stijl. Soms ben je minder in vorm, dan moet je er mee oppassen. De andere keer ben je sterk, en kun je alles gooien. In die zin kan ik vaster worden, ik moet beter aanvoelen hoe ver ik kan gaan. Maar dan nog. Als ik voel dat ik kan werpen, is het moeilijk om dat uit te schakelen.”

„Het risico blijft dat het weer gebeurt. Ik wil zeker zes Europese titels, eentje meer dan Mark Huizinga. Zonder olympisch goud is mijn loopbaan niet compleet en ik jaag op elke wereldtitel. Toch krijg ik daarbij ongetwijfeld een keer een tik op mijn neus. Kijk naar Huizinga, die had met een vergelijkbare stijl zes keer niets op de WK.”

Het nieuwe fenomeen in de klasse tot 100 kilogram kon in het jaar van zijn doorbraak proeven van ver uiteenliggende emoties. Vorig jaar werd hij in Lissabon Europees kampioen door al zijn vijf tegenstanders op de rug te werpen. Van de Olympische Spelen is hij nog altijd ziek. Nadat hij in de halve finale een riante voorsprong had op de Kazak Zhitkejev, wilde hij zijn tegenstander toch nog even weggooien. Daarbij ging hij zelf op zijn rug.

Vreemd genoeg maakte die nederlaag in combinatie met zijn ambities meer indruk dan zijn eerste titel. „Mijn Europese titel deed niets, olympisch brons veranderde veel ten goede. Terwijl bij mij de teleurstelling overheerste.”

„Door de Olympische Spelen heb ik aanzien gekregen. Ik word veel meer herkend, ik heb sponsors gekregen. En ik heb nóg meer de wil om te winnen, daarmee wil ik de komende acht jaar doorgaan. Ik kan nu leven van mijn sport, terwijl vóór de Spelen mijn ouders bij moesten schieten.”

De carrière van de 24-jarige judoka was aanvankelijk niet zo stormachtig als zijn vechtlust doet veronderstellen. In 2003 werd Grol Europees juniorenkampioen. In de jaren daarna moest hij opboksen tegen de onverslaanbare Huizinga en opofferingen doen om op gewicht te blijven. In 2007 maakte hij de overstap naar een zwaardere gewichtsklasse. Huizinga werd ontlopen en het afvallen was verleden tijd.

„Vroeger had ik twijfels, nu niet meer. Vooral dat afvallen heb ik als negatief ervaren, dat past niet bij mij. Nu kan ik normaal leven. Als ik zin heb neem ik gewoon een biertje of een hamburger.”

Als tiener dacht hij het wiel zelf wel uit te vinden. Voor zijn conditie ging hij hardlopen en op zijn vijftiende experimenteerde hij zonder begeleiding met krachttraining. „Dat heb ik ongecontroleerd gedaan. Ik was jong en kon niet stuk. Maar ik kreeg toch blessures waarin ik ben blijven hangen. Dat heeft me gevormd als judoka, maar het heeft daardoor misschien langer geduurd voordat ik ging winnen.”

In Tblisi verdedigt de judoka van Kenamju zondag zijn Europese titel. Dat gebeurt in dezelfde hal waarin in 2008 zijn carrière richting succes kantelde. Hij werd tijdens een wereldbekertoernooi derde, en kwam in de kwalificatiestrijd voor de Spelen voor het eerst boven concurrent en clubgenoot Elco van der Geest.

„Ik zette daar de molen inwerking. Maar verder vind ik judoën in Georgië een regelrechte ramp. Het is in die hal één grote chaos, ze staan gewoon binnen te roken. En als het publiek het ergens niet mee eens is, gooien ze rotzooi op de mat.”

„Armeniërs en Russen worden uitgefloten. Nadat ik in de herkansing een Georgiër had verslagen kreeg ik op de tribune bijna ruzie met tien van die gasten. Ik hoop dat het er na de opstand nu wat rustiger is. Ik had liever gehad dat deze EK in een stabieler land waren gehouden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden