Beeld Nanne Meulendijks

Moderne manieren

Ik wil weten of mijn kinderen wel door mij verwekt zijn

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.

Beste Beatrijs,

Mijn worsteling om te weten of mijn kinderen ook daadwerkelijk door mij verwekt zijn, wordt zwaarder in de loop der jaren. Tien jaar geleden is het met mijn jeugdliefde en eerste vrouw tot een echtscheiding gekomen. Zij biechtte destijds op dat ze er jarenlang andere seksuele relaties op na had gehouden. Uit ons huwelijk hebben we twee kinderen, inmiddels twintigers. Een paar jaar geleden vertelde een vriend mij dat uit onderzoek is gebleken dat een op de elf kinderen niet is verwekt door de vader die zij als hun eigen vader beschouwen. Daar schrok ik van en bedacht mij dat dit in mijn huwelijk best weleens het geval kan zijn geweest. Temeer daar mijn ex in de beginjaren van ons huwelijk ‘warme’ relaties had met twee andere mannen. Mijn worsteling is of ik me nu wel of niet moet inspannen om de vaderschapswaarheid te weten te komen. Mijn huidige relatie met ex is oké en met mijn kinderen ronduit goed. Zet ik te veel op het spel of is waarheidsvinding een rechtvaardiging voor een DNA-gerichte actie mijnerzijds?

Onzeker vaderschap

Beste Onzeker vaderschap,

Het is nogal wat om een DNA-test- procedure te beginnen met uw kinderen. Dat kan eigenlijk alleen als u gerede twijfel koestert over uw vaderschap. Ik neem aan dat uw kinderen zich nergens van bewust zijn. Praat eerst met uw ex en vraag haar hoe het zat met de buitenechtelijke relaties rond het tijdstip van de conceptie van de kinderen. U staat op redelijk goede voet met haar, dus er moet een open en eerlijk gesprek mogelijk zijn. Als uw ex ontkent dat er in die tijd sprake was van buitenechtelijke seks en als ze zeker weet dat u de vader van de kinderen bent, raad ik u aan om het verder te laten zitten. Als uw ex het niet weet en de mogelijkheid van een andere vader (of zelfs twee andere) openhoudt, kan het de moeite waard zijn om DNA-testen te laten doen.

Als u de woorden van uw ex niet gelooft, kunt u natuurlijk ook een testprocedure in gang zetten, maar u staat dan voor de onplezierige taak om uw kinderen, mogelijk nodeloos, te alarmeren, want zij zullen hun DNA moeten afstaan. Hiermee schudt u de gezinsrelaties op. Wat het resultaat ook zal zijn, de kinderen zullen hierdoor aangeslagen zijn.

Probeer eerst uw ex zo ver te krijgen om duidelijkheid te verschaffen over de omstandigheden destijds van haar seksuele uitstapjes. Op grond van wat dat gesprek oplevert, kunt u altijd nog zien wat u doet. Die statistiek van een op de elf kinderen met een stiekeme, andere vader klopt trouwens niet. Dat cijfer is van lang geleden en gebaseerd op een veel te kleine steekproef. Volgens recenter onderzoek heeft ongeveer een op de twintig kinderen een andere vader dan de officiële.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden