Ik wil schaatsen kijken

Gerbrand Bakker is schrijver en hovenier. Hij verhaalt over zijn huis, tuin en buren in de Duitse Eifel.

GERBRAND BAKKER

'Wie heeft er in het buitenland nog een landlijn?!'

Ik wilde Nederlandse tv. Na jaren proberen zag ik in dat het tussen mij en de Duitse tv niet goed zou komen, met als absoluut dieptepunt een test op Oudejaarsavond: niet alleen ik, maar ook het bezoek zuchtte heel diep bij het zien van de beelden op ARD én ZDF. Bovendien wil ik schaatsen kijken, het EK, het WK, sprintworldcups, álles wil ik zien. Om de een of andere mij onbekende reden is het niet toegestaan vanaf mijn 'geografische locatie' bij de NOS livestreams te bekijken. Waarom in hemelsnaam niet? Als ik in Nederland via mijn laptop wil streamen is er geen enkel probleem, en hier mag dat niet. We zijn toch Europa? Zulke dingen moeten dan toch goed geregeld zijn, zoals nu eindelijk ook die bizarre roaming-toestanden tot het verleden gaan behoren? En ook wil ik in juli de Tour de France bekijken met commentaar van Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra. Goed, wat doe je dan: je koopt voor 115 euro een CI-module bij Canal Digitaal. Dat deed ik begin november. En natuurlijk gaat dat niet zomaar goed. Daar had ik rekening mee gehouden. Er moest iets 'gebeuren' aan de schotel. Daar heb ik elektricien Lothar voor, en die kwam graag. Maar hij kon het niet oplossen, waar hij niet lekker van werd. Lothar is een perfectionist.

Het grote probleem met Canal Digitaal is dat je ze vanuit het buitenland niet kunt opbellen. Ja, het kan wel, maar alleen met een landlijn. 'Wie heeft er in het buitenland nog een landlijn?!' riep ik een medewerker een keer toe, we kregen contact omdat hij míj opbelde, wat wel weer sympathiek was. Hij vond het ook raar. Ik vermoed dat het met een klachtenregen te maken heeft, die op deze manier níet bij Canal Digitaal terechtkomt. Wat ik wilde, was bellen met Canal Digitaal op het moment dat ik hier twee jongens in huis had die het bedrijfsmatig doen, schotels instellen. Dat lukte namelijk niet. Ze hadden een dubbele kop geïnstalleerd. Dat moest, wist ik inmiddels na nogal wat heen-en-weer-gemail met Canal Digitaal, waarbij je na drie dagen antwoord krijgt. Het beste is dan, lijkt mij, contact met de leverancier van de CI-module en bijbehorende diensten en met de schoteluitrichters. Die moet je samen hebben, tegelijkertijd, niet apart, anders schiet het voor geen meter op. Het enige wat de schoteljongens konden bedenken was dat de nieuwe Doppelkopf die ze geïnstalleerd hadden ondeugdelijk was. Nu ja, dat kan.

Ze beloofden in de week na Kerstmis terug te komen. Dat is niet gebeurd. Op 3 januari belde ik op. Er werd niet opgenomen. Ik sprak een wens in: of het mogelijk was het in de eerste week van januari voor elkaar te krijgen? Ik werd niet teruggebeld. Van 6 tot 8 januari vonden de EK schaatsen plaats, allround én sprint. En ik was veroordeeld tot het kijken naar de een of andere biatlon in Finland.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden