'Ik wil ooit terug naar de Major League'

JAN-CEES BUTTER

Rick van den Hurk (27, en momenteel misschien wel de beste honkballer van Nederland) speelt het komende seizoen voor de Samsung Lions uit Zuid-Korea. De werper laat daarvoor het WK schieten.

1Je hebt je contract laten ontbinden bij de Pittsburgh Pirates en gaat nu honkballen bij de Samsung Lions in Zuid-Korea. Waarom deze keuze?
"Nou, laat ik eerst even een misverstand uit de wereld helpen: ik heb mijn contract niet laten ontbinden. Aan het eind van vorig seizoen kreeg ik van de Pittsburgh Pirates te horen dat er veel interesse voor mij was vanuit Azië. Ik heb gezegd dat ik voor een eventuele verkoop open stond, omdat ik meer vastigheid wilde en niet tussen het eerste en tweede team wilde zweven. Sam-sung Lions sprak mij het meest aan. Zij zijn landskampioen en hebben de Azië Cup gewonnen. Met die club kan ik prijzen winnen. Daarvoor hebben ze mij ook gehaald."

2Sinds 2007, het jaar dat je debuteerde in de Major League, de grootste honkbalcompetitie ter wereld, heb je vrij veel clubs versleten. Hoe komt dat?
"Dat is iets wat vaak niet wordt begrepen in Nederland. In Amerika werkt het zo dat je soms in een pool (designated for assignment, red.) terechtkomt, waarbij clubs kunnen kiezen uit een grote pot met spelers. Als honkballer heb je daar geen invloed op. Ik ging eens van de Baltimore Orioles naar de Toronto Blue Jays - om vervolgens naar de Cleveland Indians te gaan. Dat gebeurde allemaal in één maand."

3Hoe is dat voor jou als speler?
"Dat is niet altijd makkelijk. Bij de Cleveland Indians stond ik slechts tien dagen onder contract, waarbij ik maar één wedstrijd heb gespeeld. In zo'n korte tijd kun je natuurlijk nooit laten zien wat je in huis hebt. Maar het is dus niet zo dat ik die clubs versleten heb. Want zo is de business nu eenmaal in Amerika. Ik ben wel blij dat ik transfervrij weg kon bij de Indians. Zodoende heb ik een goed seizoen kunnen spelen bij de Pittsburgh Pirates."

4'I'll be back' zei je voor de NOS-camera over de Major League. Heb je voor je gevoel gefaald?
"Nee, absoluut niet. Ik heb daar zes geweldige jaren gehad. Het niveau in Azië ligt boven het tweede niveau in Amerika, maar het is ietsje minder dan de Major League. Omdat ik meer vastigheid wilde, zie ik dit als klein stapje omhoog. Ik heb nu voor één jaar getekend bij de Samsung Lions. Ik wil ooit wel weer terug naar de Major League. Dat blijft toch de mooiste competitie ter wereld."

5Je hebt besloten niet deel te nemen aan het WK, de World Baseball Classic, met Nederland. Was dat een moeilijke beslissing?
"Ja, zeker. Maar ik vond niet dat ik dit kon maken richting de Samsung Lions. Ze hebben een transfersom voor mij betaald, wilden me graag hebben en als het WK begint (2 maart, red.), zitten zij midden in de voorbereiding. Ik vond dat ik de plicht had me aan te sluiten bij mijn club. Volgende week vlieg ik naar Zuid-Korea."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden