'Ik wil niet met al mijn goede bedoelingen op kantoor zitten'

Eline Ditmar Jansse (21): Student Tropische Landbouw/Fair Trade Management

Ik was geen standaardpuber. Ik was al vroeg geïnteresseerd in politiek", zegt Eline. Als middelbare scholier bracht zij twee weken door op het kantoor van de Verenigde Naties in Bonn. "Al die internationale contacten: ik vond het super."

Na de havo koos Eline voor een opleiding Fair Trade Management. "Ik vind het leuk dat deze opleiding niet alleen sociologisch is, maar ook technisch en commercieel. En de studie is echt bedoeld voor mensen die in het buitenland willen werken. Je kunt met al je goede bedoelingen op kantoor in Nederland gaan zitten, maar de avocado's, koffiebonen en papaya's groeien aan de andere kant van de wereld. Dáár beleef je pas echt waar het om gaat."

Vorig jaar zat Eline in Kameroen. "Het was voor mij een grote cultuurshock. De eerste twintig jaar van mijn leven woonde ik thuis, bij mijn moeder in Nijkerk. Sinds ik een paar weken in Afrika heb geleefd, staat voor mij alles in een ander perspectief. Niets is meer vanzelfsprekend: een ziektenkostenverzekering bijvoorbeeld of het feit dat je elke dag je vrienden en familie kunt zien."

"Ik werkte in Kameroen voor de organisatie Relufa aan het Fair Fruitproject. Veel boeren zijn hun land kwijtgeraakt. Het is opgekocht door grote bedrijven. Hun ananas- en papajabomen werden gewoon uit de grond gerukt. Daar stonden ze dan met hun stronkjes aan de kant van de weg. Het doel van Relufa was om hen weer in staat te stellen hun eigen fruitbomen te telen en gedroogd fruit te verkopen. Daarvoor heb ik de hele situatie in kaart gebracht: wat stoppen ze in de grond, hoe staat het met de waterpomp en waar is hun afzetmarkt?"

Thuis in Nederland levert haar studie interessante debatten op. "Wij discussiëren vaak over plofkippen, eerlijke koffie en onze Bourgondische leefstijl. Voor mij hoeft echt niet alles fairtrade te zijn. Dat is een van de vele labels, naast bijvoorbeeld utz-certified, Rainforest Alliance en het EKO-keurmerk. Ik stel mijzelf wel altijd de vraag: waar komt een product vandaan?

FOTO JÖRGEN CARIS | TEKST RACHEL VAN WIJNGAARDEN

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden