'Ik wil niet langer dat die zendtoren mijn baken is'

Vanaf nu zal Sacha de Boer fotograaf zijn

Als geld geen bezwaar was, wat zou je dan doen? Sacha de Boer zag twee maanden geleden een internetfilmpje waarin een leraar die vraag stelde aan schoolkinderen. "Doe het gewoon, en maak je geen zorgen, was zijn boodschap." Dat filmpje gaf haar het laatste zetje om na tien jaar 'Achtuurjournaal' op te stappen als nieuwslezeres. "Een onorthodoxe stap", noemt ze het zelf, kort nadat ze het Teletekst-bericht over haar afscheid heeft gefotografeerd.

Het werd steeds moeilijker om haar werk als fotograaf te combineren met het werk voor de NOS. "Ik herinner me het voorstel van Ronald Giphart en Martin Bril om samen een alternatieve restaurantgids te maken. Ik kon niet met ze uit eten, omdat ik 's avonds werkte. Mijn reizen naar de Noordpool of India deed ik in een week, vanwege het presentatierooster. Vanaf nu wil ik fotograaf zijn. Onderduiken, achtergronden uitzoeken en een verhaal vertellen. Niet meer die deadlines waarmee ik sinds 1992 te maken heb gehad." De wijde wereld in, weg van het Mediapark in Hilversum. "Mijn school stond vlakbij en ik werk er nu zeventien jaar. Ik wil niet langer dat die PTT-zendtoren mijn baken is."

Het was tegen haar natuur om zo in de schijnwerpers te staan. In haar jeugd speelde De Boer (1967) niet in de schoolmusical, maar schilderde decors. Ze zong in een bandje, maar als achtergrondzangeres. De camera was een medicijn tegen verlegenheid. "Als achtjarig meisje belde ik aan bij het politiebureau: mag ik even binnen kijken? Dat durfde ik omdat ik een fototoestel bij me had. Mijn eerste journalistieke ervaring."

Bij de Amsterdamse tv-zender AT5 ging ze 'toevallig' presenteren. "Invallend voor een collega, ontdekte ik dat het meer is dan met make-up in de studio zitten." Al snel belde RTL, gevolgd door Veronica en de NOS. Als nieuwslezer werd ze populair. Kijkers vonden haar serieus. "Maar ergens in mij zat soms een klein meisje hard te lachen, omdat ik daar op die stoel was beland."

In de weken waarin ze werkte, gebeurde vaak het grote nieuws. "Ik zei al tegen Rob Trip: misschien kun je straks het rooster wisselen. Dat je voortaan in mijn week werkt. Dan heb je ook van die gebeurtenissen."

Op 3 mei presenteert ze haar laatste journaal. Ze wilde eigenlijk per 1 april stoppen, zodat ze eind april naar de Noordpool kon om te fotograferen. "Maar de abdicatie pik ik nog even mee."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden