'Ik wil niet alleen zijn, dat was eigenlijk mijn enige eis'

handbal | interview | Een club in het buitenland en een nieuwe bondscoach. Het zijn ingrijpende veranderingen in het leven van hoekspeelster Michelle Goos.

Weg bij haar familie? Weg uit Amsterdam? Weg bij VOC, de club waar ze sinds haar vierde jaar speelt? Nee, voor handbalster Michelle Goos waren dat lange tijd geen opties. Maar toch is het ervan gekomen. Sinds drie weken woont Goos in Buxtehude, in het noorden van Duitsland. "Tot nu toe gaat het goed, ik mag niet klagen."

Het was nu of nooit, realiseerde Goos zich deze zomer. "Met mijn 26 jaar heb ik alles meegemaakt: EK's, WK's, Olympische Spelen. In Rio dacht ik: is dit het dan? Moet ik nu stoppen? Dat wil ik helemaal niet. Eigenlijk wilde ik ook niet terug naar Nederland, dat heb ik nog nooit gehad. Toen bedacht ik mij dat het tijd was iets anders te doen."

In Rio was Goos de enige speelster in de Nederlandse selectie die niet in het buitenland speelde. Spijt dat ze die stap pas nu heeft genomen heeft ze niet. "Als je ouder wordt en je groeit als mens, als persoon en als handbalster, ga je andere keuzes maken. Ik ben blij dat ik zo lang heb gewacht. Ik kan nu zeggen dat ik weg ben gegaan op het moment dat ik een van de betere speelsters was in Nederland."

Buxtehude is geen Amsterdam, dat heeft ze de afgelopen drie weken wel ervaren. "Er is een H & M en dat vond ik al heel wat", lacht Goos na de slotwedstrijd van het Holland Tournament tegen Roemenië in Eindhoven. "Ik zit niet in een wereldvreemde omgeving, Hamburg is 35 minuten rijden. Mijn appartement op zeven hoog is honderd vierkante meter, net zo groot als in Amsterdam."

Vanaf vandaag woont Goos ook niet meer alleen in de nieuwe woning. Haar vriend komt naar Buxtehude en gaat daar werken als timmerman. "Dat heeft de club geregeld en dat was voor mij eigenlijk de enige eis. Ik hoef er niet rijk van te worden, maar ik wil niet alleen zijn. Doordat hij nu komt is dat al een stuk minder. Ik heb in Amsterdam een leven opgebouwd en dat laat ik achter me. Dat begrepen ze."

"Mijn ouders zijn allebei met pensioen en zijn tot nu toe alle thuiswedstrijden komen kijken. Ze zien het elke keer als een weekendtripje. Ik heb niet zo'n grote familie, de enige die er een beetje verdriet van had is mijn oma van 84. Maar ze heeft nu ook Facebook en het is net alsof ze naast me woont."

Ook sportief bevalt het de linkerhoekspeelster goed bij Buxtehuder SV, een van de topvierclubs in de Bundesliga. "Ik speel net zoveel als mijn collega op dezelfde positie, en ik heb begrepen dat dat best uniek is in Duitsland. Want het is Deutschland über alles en mijn collega is een Duitse. Lone Fischer van het nationale team. Ik ben blij dat ik met haar de strijd kan aangaan. Ik leer van haar en ik hoop zij ook een beetje van mij."

De verhuizing naar Duitsland was niet de enige verandering in het leven van Goos. Vorige week maakte ze kennis met Helle Thomsen, de Deense opvolgster van bondscoach Henk Groener. "Henk was acht jaar coach en ik ben er zes jaar bij. Ik heb veel van hem en Peter (Portengen, assistent van Groener, red.) geleerd. Ik heb veel respect voor deze twee heren. Ik ben ze dankbaar dat ze mij deze kans hebben gegeven. Zonder hen had ik hier niet gestaan", aldus Goos.

"Helle is het tegenovergestelde van Henk. Henk is de rust zelve, de docent die heel psychologisch en diepgaand kan overkomen. Helle is meer een hittepetit, rammedebam en niet lullen maar poetsen. Ik kan als speelster met iedere coach goed uit de voeten. Ik ben best volgzaam. Als je zegt: ga op je hoofd staan, dan ga ik op mijn hoofd staan en vraag ik pas daarna waarom. De trainer is de baas. Toch?"

Oranje wint toernooi ondanks nederlaag

Door een strafworp in de allerlaatste seconde verloren de Nederlandse handbalsters zaterdag de slotwedstrijd van het Holland Tournament tegen Roemenië met 23-24. Ondanks de nederlaag won Oranje het toernooi in Eindhoven door een beter doelsaldo dan Servië en Roemenië. Het was de eerste keer dat Nederland onder leiding stond van de Deense Helle Thomsen. De opvolgster van Henk Groener kreeg tegen Roemenië de gele kaart na commentaar op de leiding. In de voorbereiding op het EK in december in Zweden speelt Oranje eind november tijdens de strijd om de Karpaten Cup in Cluj nog tegen Roemenië en Hongarije. Op het EK speelt Nederland in de groep in Kristianstad tegen Duitsland, Polen en Frankrijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden