'Ik wil mezelf steeds blijven uitdagen'

Kitesurfer Max Blom waagt zich aan tocht over Atlantische Oceaan

MICHAEL RAMAKER

"Ik wil mensen inspireren om hun droom te blijven najagen." Voor kitesurfer Max Blom (27) is dat de belangrijkste inspiratie achter de Atlantic Kite Challenge. Ergens komende week, afhankelijk van de wind, vertrekt hij samen met vijf anderen vanaf de Canarische Eilanden om de Atlantische Oceaan over te surfen. Hij hoopt na iets meer dan twee weken en een tocht van meer van 6000 kilometer weer voet aan wal te zetten op een van de Caribische eilanden.

Je surft al meer dan tien jaar. Hoe is dit plan tot stand gekomen?

"Ik heb altijd al iets in dit wereldje willen doen. En als je er eenmaal in zit, wil je jezelf steeds blijven uitdagen. Op een gegeven moment kwam ik Filippo (van Hellenberg Hubar, een Nederlandse collega-kitesurfer, red.) tegen. Hij had het idee om dit te gaan doen, maar had mensen om zich heen nodig. Hij zag in mij de ideale persoon om dit evenement op te zetten. Dat is toch wel iets unieks om te doen. Daarnaast wilden we aan de wereld laten zien dat als je een passie hebt, je die gewoon moet volgen. Vandaar onze stichting: Enable Passion."

Hoe bereid je je voor op zo'n lange tocht?

"Ik heb al veel ervaring met kitesurfen. Ik heb hele winters in Kaapstad gesurft, waar het behoorlijk ruig is. Natuurlijk is dit wel veel zwaarder. Ik heb hiervoor elke dag in de sportschool gezeten. Ook loop ik veel hard om mijn conditie op peil te houden. Daarnaast let ik erg op mijn voeding; ik drink bijvoorbeeld al een hele tijd geen alcohol meer. Je lichaam moet straks helemaal klaar zijn om zoiets zwaars aan te kunnen."

En hoe zit het schema tijdens de tocht in elkaar?

"We zijn met zes surfers. Iedereen surft vier uur per dag, twee uur overdag en twee uur 's nachts. Naast ons vaart een catamaran. Als jouw twee uur erop zit, heb je nog twee uur de wacht aan dek om de surfer na jou in de gaten te houden. Vervolgens heb je dan zes uur vrij om op te laden, wat te eten of even te slapen."

Wat zijn de grootste gevaren die je kan tegenkomen?

"We gaan vooral letten op extreme omstandigheden, zoals stormen. Onze kites kunnen wel aardig wat hebben, maar als het zo heftig is dat de boot kan kapseizen, dan loop je toch een te groot risico. Ook moet je uitkijken voor bliksem. Als je op het wateroppervlak zit met je kite in de lucht, ben je natuurlijk het eerste wat geraakt kan worden. We hebben daarom ook een heel gedisciplineerd team samengesteld. Want veiligheid gaat boven alles."

Wat denk je dat het eerste is dat je voelt als je dit achter de rug hebt?

"Ik denk dat er veel door me heen zal gaan. Maar het voornaamste zal toch een gevoel van voldoening zijn: 'We hebben dit met elkaar gedaan!' Je draagt het voor de rest van je leven bij je."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden