'Ik wil laten zien dat SP wél verantwoordelijkheid neemt'

Eerste socialistische wethouder wordt nu eerste gedeputeerde

De nieuwe Brabantse SP-gedeputeerde Jules Iding (63) heeft twaalf jaar bestuurservaring in de SP-basis Oss. Ook daar ging hij over natuur en milieu. De provincie is voor de SP een nieuw stapje richting landsbestuur, hoopt Iding.

Waarom doet u het?
"Van de SP wordt gezegd dat we geen bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen, maar dat is niet waar. Dat wil ik laten zien. Ik was de eerste SP-wethouder, en ben nu graag de eerste SP-gedeputeerde. En ik heb veel met dit vakgebied, ik ben zelf landschapsarchitect. Ik wilde dat na mijn wethouderschap weer oppakken, maar ik moet mijn eerste opdrachten maar afzeggen."

Heeft u in Oss met de VVD bestuurd?
"Nee, dat was met PvdA, D66 en lokale partijen. Afgelopen jaar kwam de VVD in beeld bij de onderhandelingen, en toen was het onze keuze in de oppositie te gaan. De lokale VVD wilde rigoureus korten op de Wet maatschappelijke ondersteuning, op cultuur en op minima. Wij hadden een sociale stad opgebouwd, en dat stond ernstig ter discussie."

Heeft u er vertrouwen in dat het in de provincie wel lukt samen?
"Anders dan in Oss, zat ik niet in de onderhandelingsdelegatie. Maar onze onderhandelaars hebben er vertrouwen in, en ik vertrouw hen. Het provinciebestuur is minder politiek, dat maakt het makkelijker. Er is alleen nog maar een akkoord op hoofdlijnen. Dat biedt ruimte."

Is dat niet een risico?
"Politiek is nooit zonder risico's, ook niet met een dichtgetimmerd akkoord. Uiteindelijk is het een kwestie van vertrouwen."

U bent de enige linkse gedeputeerde van de vijf.
"Ja, ik moet goed mijn best doen, altijd opletten en met de beste argumenten komen. Ik draai al een tijdje mee, en ken de andere gedeputeerden. Ik weet dat zij het fair spelen."

Het Rijk kort op nieuwe natuur. In Brabant is nu afgesproken dat de provincie zelf geen geld bijlegt, maar dat de ecologische hoofdstructuur (EHS) er wél komt. Hoe doet u dat?

"We veranderen het tempo. En ik wil in Den Haag laten horen dat de ontwikkeling op Rijks niveau geen goede is."

Mag dat van de Brabantse partners?
"Die ruimte moet er zijn, vind ik."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden