'Ik wil laten horen wie ik echt ben'

Nederland kiest vanavond de nieuwe 'Voice of Holland'. De vorige, Iris Kroes, zit vanavond vol spanning voor de buis. 'Weten mensen over tien jaar nog dat ik The Voice heb gewonnen?'

Nog best lastig, zegt Iris Kroes, op twee harpen tegelijk spelen. Ze heeft het geprobeerd, staande tussen beide instrumenten in de huiskamer. De ene kreeg ze acht jaar geleden voor muziekles, de ander was een cadeau van Marco Borsato, haar coach bij tv-talentenjacht 'The Voice of Holland'. "Rond optredens zat ik thuis zonder harp, en dat vond hij niet kunnen." Op de voet staat haar naam, bovenop prijkt het logo van de RTL4-talentenjacht en komen nog Swarovski-kristallen. Zondag speelt ze erop in Gouda, bij de tv-opnames van een kerstvertelling.

De laatste winnares volgt de nieuwe serie van The Voice aandachtig. Bij de keuzemomenten voelt ze weer diezelfde spanning -- "dat komt door het muziekje: boem boem". Ze beseft dat na de finale van vanavond een nieuw talent alle aandacht opeist. "Laatst riep Wendy van Dijk op tv: The Voice of Holland 2012 wint deze auto! Ik dacht: 'The Voice' van 2012 zit hier op de bank, zo staat het ook op die trofee naast de tv. Onze finale was niet vorig jaar, maar in januari.

"Vlakbij Drachten hing een spandoek over de weg en voor schouwburg De Lawei stond tweeduizend man. Ik dacht, iedereen gaat mee naar binnen, maar het theater was al vol. Vooraan zag ik mijn grootouders die niet van drukte houden, maar toch in de taxi waren gestapt. Als ik filmpjes van de huldiging zie, krijg ik nog tranen in mijn ogen. Ik heb veel gefilmd met mijn smartphone, van de auditie tot de finale. Irritant voor de andere kandidaten, maar ik dacht steeds: ik vlieg er toch uit vanavond. Regelmatig kijk ik alles terug, en ja, wat was het eigenlijk leuk.

"Ivo Niehe mocht nog langskomen omdat we zijn show volgen en hij wist echt alles van me. Laatst wees mijn moeder naar het scherm: die was hier ook! Daarna was het klaar met de hectiek. De eerste weken kon ik alleen met mezelf bezig zijn, hoe egoïstisch ook. Het scheelde dat ik thuis woon, ik kon mijn hart luchten. Ik ben een huismeisje. Als mijn ouders een avondje weg zijn, blijf ik wakker om te vragen hoe het was. Even gezellig napraten.

"Van alle deelnemers maakte ik de meeste kilometers. Even naar Hilversum voor een half uurtje opnames, waarvan op tv dertig seconden overbleef. Ik heb heel hard gewerkt en in die drukte ontwikkelde ik een ongezonde levensstijl. Een zak snoep in de trein, gauw een patatje op het station. Snoepfabrikant Haribo sponsorde The Voice. Voor je het weet, eet je de hele dag snoep. Iris, pak jij even een zakje voor de camera? Natuurlijk. Op Twitter was het vetzak zus en vetzak zo. Als ik nu op mijn naam zoek en iets negatiefs zie, reageer ik soms. Vaak schrikken ze, alsof ze ontdekken dat ik echt besta.

"Ik was snel moe en werd ziek. Ik stond op de weegschaal en dacht: als je zo doorgaat Iris komt het niet goed! In april ben ik gaan afvallen. Eerst hield ik het geheim, maar nu mag iedereen weten dat ik vijftien kilo ben afgevallen. Ik ben het online gezicht van de Weight Watchers, elke week komt een coach om te wegen. Hopelijk geef ik jongeren met overgewicht het goede voorbeeld.

"Als mensen zeggen: mooi gezongen, zeg ik dankjewel. Maar zoveel mensen zingen mooi. Het fijnste compliment is dat ik mezelf ben gebleven. Wat dat is? Eerlijkheid. Laatst bekeken we bij de buren wat tv-fragmenten, omdat onze opnames per ongeluk zijn gewist. In 'Koffietijd' kreeg ik een vraag en in mijn hoofd gaf ik hetzelfde antwoord als op televisie. Een interviewer vertel ik hetzelfde als een vriendin.

"Ik ben niet veranderd, maar mijn wereld wel. Nou, je nog in de supermarkt komt, vragen ze. Ik heb toch boodschappen nodig? Regelmatig bellen meisjes aan voor een handtekening. Vandaar die stapel gesigneerde foto's bij de deur. Ze zeggen u tegen me, of kijken alleen maar.

"Fan zijn is een vak apart. Ik was op de fanclubdag van Marco Borsato en vond het bewonderenswaardig dat iedereen de moeite nam om te komen. De grootste fans staan te huilen bij het podium. Ongemakkelijk? Dat hoort bij je ontwikkeling als artiest. Eerst begreep ik niet waarom mensen met mij op de foto willen, maar zelf stond ik ook bij de Specsavers voor een handtekening van Jamai. Hij werd bekogeld met eieren en stopte helaas met uitdelen.

"Vier jaar terug zat ik met een vriendin in het publiek van 'Ik hou van Holland'. Nienke grapte toen dat ik ooit achter die desk zou staan. Vorige maand kwam het uit. Ik speelde tegen het team van Guus Meeuwis, op wie ik vroeger verliefd was. Bijzonder om mee te doen aan een programma waar ik graag naar kijk.

"Ooit schreef mijn oom in mijn poesiealbum dat ik mijn eigen show in De Lawei zou krijgen. Volgende week speel ik er met het Noordpool Orkest. Ik wil dan laten horen wie ik echt ben, die miljoenen tv-kijkers kennen maar vijf liedjes.

"Alle voorspellingen over mijn carrière na The Voice heb ik met een korreltje zout genomen. Ik ben in het onbekende gegooid en wist alleen dat ik er nog alles voor moet doen. Omdat ik het meeste leer in de praktijk, heb ik gisteren mijn studieboeken marketing en communicatie te koop gezet. Autorijden leer je ook niet uit het theorieboek.

"Mijn cd 'First' is te horen op regionale zenders, maar niet op de landelijke stations. Ik kan daar niks aan doen. Als Beyoncé en Adele met nieuwe muziek komen, ligt Iris Kroes onderop. Maar bij concerten koopt iemand soms drie cd's tegelijk, om er twee cadeau te doen.

"De band kwam net op gang toen achtergrondzangeres Maeike Sijtsma overleed, ze was geliefd in Friesland. Het afscheidsconcert was het mooiste dat ik ooit heb bijgewoond. Het kwam recht uit het hart en ging recht naar binnen. Ik zong 'Beautiful' van Douwe Bob, en schoot vol bij de laatste zin: 'Live is cruel, but oh so beautiful'. Ik voelde toen heel sterk dat muziek vooral emotie is.

"Weten mensen over tien jaar nog dat ik The Voice heb gewonnen? Heb ik dan nog 35.000 volgers op Twitter? Blijf ik in the picture? Niemand weet het. En als dit het hoogtepunt is geweest? Ik heb ervan genoten, en dan nog, zo is mijn karakter. Vorige maand werd ik twintig en dacht: wat heb ik veel meegemaakt. Optreden bij Borsato in de Ziggo Dome, op hetzelfde podium als Madonna en Lady Gaga. Even trots ben ik op een Clini Clowns-optreden voor zieke kindjes. Of het evenement van zondag waarbij ik drie kerstliederen zing.

"Het liefst zou ik alles nogmaals ervaren. Niet vanwege The Voice, maar omdat mensen mijn muziek zo mooi vinden. Dat hoop ik te bereiken."

Vanavond is om 20.30 uur op RTL4 de finale van The Voice of Holland.

Optredens Iris Kroes
De tv-opnames van 'Kerst met de Zandtovenaar', een kerstvertelling, zijn zondag om 19.00 uur op de Markt van Gouda publiek toegankelijk. Ook zandkunstenaar Gert van der Vijver en verteller Charly Luske treden er op. Uitzending bij het RKK op Eerste Kerstdag om 17.00 uur, herhalingen op Tweede Kerstdag op Nederland 1 (08.45 uur) en op 30 december (12.30 uur).

20 december speelt Kroes met het Noordpool Orkest in theater De Lawei in Drachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden