null Beeld
Beeld

ColumnRob Schouten

‘Ik wil jullie opvoeden in de geest van minister Van Engelshoven’, zegt moeder tegen Jip en Janneke

Buiten regent het. Ja zeg, natuurlijk regent het buiten en niet binnen. Daarvoor moet je in landen als Burkina Faso of de Centraal Afrikaanse Republiek zijn, maar daar regent het dan weer veel minder.

Enfin, het regent. Het is kletsnat. Straks lekker door de plassen stampen. Maar moeder wil het niet hebben, want dan kan zij straks de vieze boel weer opruimen terwijl vader met een pijp in zijn mond de krant leest. Dus moeten Jip en Janneke maar binnen spelen. Janneke wil Poppejans al gaan halen, maar Jip wil met de treintjes. “Poppejans!” gilt Janneke. “Treintjes!”, gilt Jip.

“Ik ben blij dat jullie er ruzie over maken en dat niet vanzelf ieder afzonderlijk met z’n eigen speelgoed gaat spelen. Zo voorspelbaar. Ik wil jullie opvoeden in de geest van minister Van Engelshoven, zodat jullie straks onbevooroordeeld kunnen kiezen”, zegt moeder.

“Wat is de geest van minister Van Engelshoven?”, vraagt Jip, maar moeder hoort het maar half omdat ze inmiddels in de keuken staat.

“Flauw Jip, je weet best dat mr. drs. Ingrid van Engelshoven minister van onderwijs, cultuur en wetenschap is en niet minister van Engelshoven. Trouwens, waarom ben jij altijd haantje de voorste en niet Janneke?”

“Een haantje is een mannetje”, bromt Jip. “Juist”, zegt moeder, “en daar wil ik nu juist van af.”

Vrouwelijk profiel

Jip en Janneke ruzieën nog een beetje door over Poppejans en de treintjes, maar dan gaan ze maar televisie kijken want daar is voor elk wat wils. “Ik wil Morse”, zegt Jip. “Nee Jip, dat is veel te wijs voor jou”, zegt moeder, maar daar heeft Jip wel wat op. “RTL8 heeft een vrouwelijk profiel, zeggen ze zelf.” Janneke kan het niet veel schelen, als het maar beweegt. ‘Meer voor mannen’ vindt ze ook best.

Nou, dan moet de televisie maar aan. Moeder zucht erbij; regende het maar binnen, dan konden de kinderen naar buiten, vader helpen met spitten. Eerst is er reclame, twee meisjes, twee poppen. “Kijk, Babyborn heeft er een zusje bij, ze kan echt huilen.” Snel zapt moeder weg. “Dat is niet geschikt voor jullie”, zegt ze, maar even later kijken ze zoet naar ‘Inspector Morse’ en ‘House’ en ‘The Bold and the Beautiful’. In hun pyjamaatjes, want dan is het echter, en ze gaan vandaag toch de deur niet meer uit.

Eigenlijk is House ook niet zo geschikt vindt moeder, maar vooruit, vader kijkt ook weleens per ongeluk naar ‘Olly het kleine witte busje’ en ‘Nijntjes avonturen’. Zo heffen de media verschillen op en brengen ons bij elkaar, vindt moeder. Maar het liefst wil ze toch dat alle programma’s met Teletubbies worden gevuld. Zo lekker genderneutraal en toch altijd kleurig en spannend met die stofzuiger en dat molentje. Maar dat kan natuurlijk niet.

“Nee, dat kan niet” zegt vader, die net thuiskomt van zijn werk (of uit de kroeg, of van de Modelspoorbeurs, oh nee, hij was buiten aan het spitten). “Het leven is compromissen sluiten.”

Als Jip en Janneke maar zoet zijn, en dat zijn ze, in hun hansopjes. Die van Janneke roze en die van Jip blauw. Maar dat is toeval, het had net zo goed andersom kunnen zijn.

Eerdere columns van Rob Schouten leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden