Ik wil je doorslikken

Ja het klinkt een beetje vulgair, deze titel, maar hier in Cambodja is het ‘t toppunt van romantiek om iemand te vertellen dat je hem c.q. haar met huid en haar wilt verzwelgen. Zo heb ik geleerd.

Deze wetenschap kwam tot mij door een sprankelende opmerking van Sokleang (1 van de meisjes die in onze winkel werkt en bij mij in huis woont. Zij verkondigde mij hartstochtelijk; “Heida, I love you so much I want to swallow you! And keep you inside my stomach.” ‿nou daar moest ook ík effe van slikken.

Maar het blijkt veelgebezigde taal onder Cambodjaanse romantici. Zo vertelt een über romantisch liedje ons het verhaal van een jongeman, helemaal tot in z’n tenen verliefd op een prachtig meisje met lange zwarte haren en amandelvormige ogen. Hij zingt haar toe dat ie zoveel van haar houdt dat hij haar het liefste zou willen inslikken (lijkt me nog een hele hap), haar in zijn maag wil dragen (ach de grote boze wolf kon het ook), haar naar een stil plekje wil brengen (de stiekemerd), haar daar weer wil uitspugen (hoe romantisch), de liefde met haar bedrijven (lijkt me toch minder sexy met al dat maagzuur in je haar), om haar vervolgens weer langs zijn slokdarm naar binnen te laten glijden (hup meid, daar ga je weer) en haar daar te verstoppen zodat ze helemaal alleen van hem is..

Aha!! Daar gaat het dus om, pure bezitterigheid!

En hiermee past ook deze poëzie helemaal in de Cambodjaanse visie op de liefde:

Zoenen = trouwen

Verloven = een nieuwe telefoon/SIM en al je oude nummers weggooien

Met iemand van het andere geslacht bellen/brommerzitten, niet zijnde je partner = echtscheiding

En verliefd zijn = inslikken zodat ze/ie alleen van jou is.

Hoe het ook zij, Sokleang houdt van me‿.en ik ook heel veel van haar. Maar dat doorslikken laten we maar even achterwege, ik heb het niet zo op krappe donkere ruimtes‿

Door: Heida RavenSinds november 2008 werkt Heida Raven een jaar lang in Cambodja voor de Stichting Actieve Hulp Cambodja. In Phnom Penh hebben zij een non-profit winkel geopend, maar met name richt Heida zich op projecten die de levensstandaard in het dorpje Anlong Khong verbeteren. www.actievehulpcambodja.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden