’Ik wil iets structureels achterlaten in Kenia’

Bart Veldkamp wil een sport- en spelcentrum met een skeelerbaan gaan opzetten in Kenia. De Haagse ex-schaatser zegt niet uit schuldgevoel te handelen.

Wat is de bedoeling?

„In Kesses willen we een sportaccommodatie ontwikkelen die het daar voor de jeugd mogelijk moet maken om ook nog aan andere sporten te doen dan alleen hardlopen. Er is in Kesses een universiteit met 12.000 studenten en in de buurt ook nog een school met 8.000 kinderen. De sportfaciliteiten zijn minimaal. Wij willen een skeelerbaan van 350 meter aanleggen met kleedruimtes en een multifunctioneel sportveld. In de toekomst hopen we dat uit te breiden met velden voor hockey, tennis, cricket en basketbal. Met Right to Play (de hulporganisatie van Johann Olav Koss, red.) beginnen we ook een project om lokale trainers op te leiden.”

Waar komt het geld vandaan?

„We hebben 160.000 euro nodig voor de eerste fase. Via het internet kunnen mensen de vier Kenianen die ik train voor de tv-serie ’Kluners uit Kenia’ gaan sponsoren voor elke kilometer die ze op 26 januari op de Weissensee zullen schaatsen. Verder ga ik al mijn relaties benaderen. We doen een beroep op het ministerie van ontwikkelingssamenwerking. Deze zomer wil ik al beginnen.”

Waarom doe je dit?

„Ik ben in Kenia geweest en daar veel gesproken met mensen over sport. Steeds kwam de vraag terug of we niets voor hen konden doen. Ik heb ook contact gehad met Philip Boit, die drie keer voor Kenia aan de Winterspelen heeft meegedaan als langlaufer. Elke jonge Keniaan gaat hardlopen maar ze moeten al 1 minuut 42 op de 800 meter lopen om een kans te maken op uitzending naar een groot toernooi.”

’Kluners uit Kenia’ lijkt vooral een poging om over de ruggen van stuntelende Afrikanen goedkoop te scoren.

„Dat dacht ik ook toen ze me ervoor vroegen. Ik heb toen gekeken naar de uitzendingen die in België al twee jaar lopen over veldrijders uit Zimbabwe die door Roger de Vlaeminck worden getraind. Dat zag er erg integer uit. Natuurlijk komen er cultuurverschillen boven, maar de rode draad is leren schaatsen. Ik ben erin gestapt op voorwaarde dat het geen slapstick zou worden.”

Dat is niet het geval dan?

„Nee, het gaat erg goed met ze. Het zijn serieuze atleten. Een heeft 1.04 op de halve marathon staan. We hebben net een natuurijsstage in Zweden gehad. Ze kunnen nu al vier uur aan één stuk schaatsen. We trainen veel op de Uithof in Den Haag en daar rijden inmiddels al aardig wat gefrustreerde mensen rond. Die schaatsen vijftien jaar en worden ineens voorbij gereden door een paar Kenianen.”

Het project in Kesses is geen poging je schuldgevoel af te kopen?

„Nee, nee, want dan zou ik er geen half levenswerk van maken. Als je daar een sportcomplex kunt neerzetten voor duizenden kinderen dan praat je niet meer over het afkopen van schuld. Ik wil daar iets structureels achterlaten, eerder vanuit verantwoordelijkheidsgevoel. Daar gebruik ik eigenlijk dit tv-programma voor. En die vier jongens worden er niet slechter van. Ze krijgen een aardige vergoeding. En voor elke kilometer die ze straks op de Weissensee rijden krijgen ze van mij een koe. Dat is voor hun bijna een jaarinkomen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden