'Ik wil hier met rust gelaten worden door Turkse regering'

interview | referendum | Turkse Nederlanders zijn speelbal van de Turkse en Nederlandse politiek, zegt vakbondsleider Ayranci.

"Op straat in Bos en Lommer wil ik geen poster van de Turkse president Erdogan tegenkomen. Ik woon niet in Turkije. Ik ben een Nederlands staatsburger. Laat me met rust." Mustafa Ayranci, voorzitter van de Turkse arbeidersvereniging HTIB, is zichtbaar geagiteerd door het nieuws dat de Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlüt Cavusoglu, ondanks kritiek, in Nederland campagne wil voeren.


Ayranci zit in zijn clubhuis in hartje Amsterdam, waar de eerste Turkse leden binnendruppelen voor een Nederlands verkiezingsdebat. De landelijke migrantenorganisatie bestaat sinds 1974 en komt op voor de belangen van de toenmalige gastarbeiders. Wekelijks organiseert het debatten, workshops en bijeenkomsten voor bijna tweeduizend leden.


"De actualiteit lijkt op dit moment wel een voetbalveld. De Turkse gemeenschap wordt als speelbal van de ene naar de andere kant getrapt. Partijen als de PVV en Denk gebruiken ons voor hun populistische doeleinden. De Turkse president Erdogan gebruikt ons voor zijn nationalistische politiek. Het is een verdeel-en-heers-tactiek. Daar kan ik zo kwaad om worden."


Volgens Ayranci wordt het nationalisme er in Turkije met de paplepel ingegoten. "Op de basisschool zongen wij elke dag om acht uur: 'ik ben Turk, en ik ben sterk'. Erdogan combineert dit nationalisme met de islam en creëert een gevoel van identiteit. Dit spreekt ook Turken aan die zich niet meer thuisvoelen in Nederland."


Ayranci hoort geregeld jongeren in zijn clubhuis zeggen dat 'het niet meer hoeft als het zo doorgaat'. "Zij zijn in Nederland geboren maar voelen zich niet meer welkom. Als je elke dag hoort dat je er niet bijhoort, dat je alleen maar voor problemen zorgt, ga je op zoek naar een ander thuis. Dat weet Erdogan heel goed." Zijn imago als sterke leider doet het daarom goed, volgens Ayranci. "Hij zegt nu tegen Europa: ik doe wat ik wil, ik zal jullie eens een lesje leren. De jongeren die zich jarenlang uitgesloten voelen, genieten daarvan. Die stemmen 'ja' bij het referendum, dat snap ik. 'Dat is mijn sterke leider!', denken ze." Dit is erg problematisch voor Nederland, denkt Ayranci. "Jarenlang heb ik gewerkt aan integratie en burgerschap. De gemeenschap heeft gevochten om erbij te horen. Dat wordt nu in hoog tempo tenietgedaan." De tijd dat alles in Nederland op te lossen was met dialoog en debat lijkt volgens hem voorbij. "Wilders gaat niet in op mijn vele uitnodigingen. Turken en moslims voelen zich geen deel meer van de Nederlandse familie."


Net als veel Turken heeft Ayranci een dubbele nationaliteit. "Hier ben ik Nederlander en Europeaan. Alleen in Turkije ben ik Turk." Zijn Turkse stemrecht gebruikt Ayranci wel. "Ik stem 'nee'. Denk aan de honderden journalisten, academici en critici die zijn opgesloten. Erdogan wil sultan van een krachtig herboren Ottomaans rijk worden. Zo'n man moet je niet steunen." Als privépersoon mag de Turkse minister van buitenlandse zaken van hem ook best campagne komen voeren. "Wij zijn volwassen genoeg om een keuze te maken en te stemmen. Als de Nederlandse regering zich maar ferm uitspreekt tegen politieke inmenging van Turkije", zegt hij. "Bescherm mij als Europeaan en als Nederlands burger. Ik wil hier met rust gelaten worden door de Turkse regering."


Hij roept Turkse landgenoten op om ook hun loyaliteit aan Nederland uit te spreken. "Wij zijn hier vrijwillig. Zorg dat je hart en hoofd in Nederland zijn. Dan kan Wilders geen wig drijven in de samenleving en Erdogan je niet gebruiken voor zijn nationale politieke spel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden