'Ik wil het woord van Jezus zaaien'

Joop van Ooijen, ’dakevangelist’ in de Alblasserwaard, was het afgelopen jaar regelmatig in het nieuws vanwege de tekst ’Jezus redt’ op het dak van zijn boerderij. Hoe kijkt hij terug op alle commotie die daarover ontstond?

Enigszins onderuitgezakt zit Joop van Ooijen op de kunstlederen bank in zijn woonkamer. Gestoken in een lila slobbertrui, grijze pantalon en merkloze sportschoenen doet de boer uit de Alblasserwaard wat hem het meest dierbaar is: praten over Jezus. „De hele dag ben ik met Hem bezig”, zegt hij. En, even later: „Ik onderhoud een warme liefdesrelatie met Hem.”

Van die ’warme liefdesrelatie’ getuigt het interieur van zijn boerderij. Boven de deur naar de keuken hangt een houten bord met een bijbeltekst: ’Ik en mijn huis wij zullen de Here dienen’, staat erop in gefiguurzaagde letters. Ook elders in huis hangen op de Schrift geïnspireerde spreuken, soms geborduurd op een kleedje, dan op posterformaat. Wandkruisjes, joodse kandelaars en andere religieuze parafernalia completeren het geheel.

Toen Van Ooijen zojuist nog wat rondscharrelde in de keuken, zong hij zachtjes een evangelisch opwekkingslied. Zingen doet hij ’eigenlijk altijd’. „Het opent het hart voor de Heer”, zegt Van Ooijen. Hij trekt er een lachje bij. „Ik ben blij. Ik praat en zing vrijmoedig over de Heer.”

Wie over de provinciale weg N216 van Gorinchem naar Schoonhoven rijdt, kan de letters op het pannendak van Van Ooijens boerderij onmogelijk missen. ’Jezus redt’ staat er levensgroot op. Om te zorgen dat automobilisten de tekst in het donker ook goed zien, heeft Van Ooijen er een schijnwerper op gericht. Aan die twee woorden op zijn dak dankt Joop van Ooijen zijn bijnamen ’dakpanchristen’ en ’dakevangelist’.

Volgens de gemeente Giessenlanden, waar de boerderij staat, paste de tekst niet in het polderlandschap. De gemeente nam van meet af aan aanstoot aan ’Jezus redt’. Ruim twee jaar van juridisch getouwtrek volgde.

Onlangs werd de strijdbijl begraven. De ambtenaren van Giessenlanden gaan akkoord als Van Ooijen de letters een fractie kleiner maakt en de witte dakpannen vervangt door oranjegekleurde exemplaren. In de praktijk verandert er niet zo gek veel, zegt Van Ooijen. Ook al zijn de letters nu iets kleiner, ’Jezus redt’ blijft onverminderd zichtbaar vanaf de weg. Ook in het donker.

Hoe is het om bekende Nederlander te zijn?

„Dat doet me niets, hoor. Het enige doel dat ik heb, is dat Jezus een bekende Nederlander wordt. Dat is voor mij de drijfveer. Voor de rest interesseert het me niets. Denken dat je onmisbaar bent, is hoogmoedswaan. Jezus, daar gaat het om.”

Maar nu is alle aandacht voor ’Jezus redt’ toch over?

„Aan de ene kant is het jammer. Die media-aandacht was natuurlijk schitterend. Ik heb tegen geen enkele journalist ’nee’ gezegd. Nee, natuurlijk niet! De tv en de krant zijn een prachtig medium om binnen te komen bij mensen. Als je op straat evangeliseert – wat ik hier in de buurt ook doe – komt het niet echt aan bij mensen. Via radio en tv wel. Dat is heel belangrijk. Je komt bij de mensen in huis, er wordt over Jezus gesproken.”

Welke reacties kreeg u?

„De ene zegt: ’Die vent is gek’. De andere zegt: ’Goed’. Ik heb hier zelfs mensen in huis gehad. ’Je moet je doodschamen’, zeiden ze. Of, omdat ik zestien kinderen heb: ’Denk eens om het milieu. Dat kun je toch niet maken, man’.” Van Ooijen komt een beetje overeind en wijst met zijn arm naar de keuken: „Dáár stonden ze, hè, om dat allemaal te zeggen.”

Heftig.

„Dat gebeurde één, twee keer. Ik vind het niet erg. Mijn ego raken ze er niet mee. Maar de meeste reacties waren positief. Van sommigen kreeg ik geld. Ze wilden mij op die manier helpen bij de rechtszaak.

„Ik heb hier een refo binnengehad, met zo’n zwarte auto en een zwart pak. Die overhandigde een envelop. ’Dit wil ik even afgeven’, zei hij. Meteen sprong ie weer in de auto en reed weg. Duizend euro zat er in.”

Hij laat het volume van zijn stem zakken: „Dan denk je: tjongejonge, wat bezielt die mensen toch?” Op normale toonhoogte: „We hebben er bijbels voor gekocht en ander evangelisatiemateriaal.”

In 2008 zette u ’Jezus redt’ op het dak in deze verlaten polder. Waarom?

„De polderweg voor de boerderij wordt gebruikt als sluiproute tussen de A27 en de A15. Twee jaar geleden stond de weg iedere morgen en middag vol met auto’s. In de tuin had ik altijd al een spandoek staan met ’Jezus leeft’. Maar dat kon je net niet lezen vanaf de weg. Op een dag zat ik hier in de kamer – de weg stond weer vol – komt een van mijn zoons, ik weet niet eens meer precies wie, met een plan. ’Jezus redt’, dat kon hij wel op het dak schilderen.

Een paar dagen later stonden ze daar, mijn zoons, met een kwast en een emmertje verf om de nek. Ze gebruikten van die witte verf waarmee verkeerstekens op de straat worden geschilderd. Dat was nog een heel werk. Want zo op een schuin vlak werken, da’s niet makkelijk. In totaal duurde de klus twee weken. Letter voor letter ging het: eerst de ’J’, toen de ’E’, toen de ’Z’.”

Die grote letters, zei de gemeente, dat past niet in het landschap

„Lariekoek natuurlijk. Ik wist niet wat ik meemaakte.”

Iedereen kan wel letters op zijn dak schrijven.

„Hier in de omgeving is het van oudsher heel normaal dat mensen op het dak van hun bedrijf zetten wat ze doen. Hier vlakbij staat ’De Kolenbeurs’ op een dak. Bij andere boeren hebben dat soort teksten nooit problemen gegeven. Het ging ze natuurlijk om mijn boodschap, hè.”

Moet als u als christen de overheid niet gehoorzamen?

„Als het echt niet anders kon, dan had ik het eraf gehaald. Absoluut. Maar ik was wel doorgegaan tot het Europese Hof. Wat jij nu zegt: ’Zou je nou die overheid niet eens gehoorzamen’, dat is wat ik dus hoorde van nette kerkmensen. Ze beroepen zich met die uitspraak op Paulus. Maar ze vergeten dat Paulus ook doorging met procederen toen hij in de gevangenis werd geworpen – tot aan de keizer in Rome. Die liet het er ook niet bij zitten.”

Uw doel is mensen bekeren. Bij hoeveel is dat door ’Jezus redt’ gelukt?

Even is het stil: „Kijk, dat weet je nooit precies. Ik wil het woord van Jezus zaaien. Als je het zaadje in de grond stopt, dan hoeft daar niet meteen een boom uit te groeien. Je hebt ook zaad dat meteen weggepikt wordt door de duvel. Er zijn hier mensen gekomen die zeggen dat ze Jezus willen volgen. Die heb ik gedoopt, in de Merwede en de Lek, hier vlakbij. Maar of dat komt door het dak, dat weet ik niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden