'Ik wil het maximale uit mezelf halen'

Aniek Rooderkerken (29) uit Utrecht probeert in september het wereldsnelheidsrecord fietsen voor vrouwen te verbreken in de Nevadawoestijn.

AMBER DUJARDIN en REDACTIE BINNENLAND

Ze rende al de marathon van Athene, fietste van Maastricht naar Leeuwarden en reed in acht dagen van Italië naar Nederland om geld op te halen voor kankeronderzoek. Dit jaar legt Aniek Rooderkerken (29) de lat nog een treetje hoger: ze vertrekt in september naar de Amerikaanse Nevadawoestijn, in de hoop het wereldsnelheidsrecord fietsen voor vrouwen te verbreken.

Een uitdaging van formaat, aangezien ze geen professioneel wielrenster is maar van negen tot vijf achter haar laptop op kantoor zit. Via Facebook attendeerde een kennis haar op de wedstrijd, die volgens hem echt iets voor Aniek was 'met haar rare uitdagingen'. "Daar had hij gelijk in", zegt ze lachend. "Ik heb me twee maanden geleden aangemeld. Ik moest allerlei tests doen, ben tot in detail opgemeten en 3D ingescand omdat de fiets op maat gemaakt moest worden. Ik weet pas anderhalve week dat ik mee mag doen."

De recordpoging maakt deel uit van de 'World Human Powered Speed Challenge', waarbij deelnemers op pure menskracht zo hard mogelijk proberen te fietsen. Daarvoor ontwikkelden studenten van de TU Delft en de VU in Amsterdam een speciale aerodynamische ligfiets, waarmee Rooderkerken het sprintrecord voor vrouwen - 121,81 kilometer per uur - zal aanvallen.

De Amerikaanse Nevadawoestijn biedt daarvoor de ideale omgeving: een lange, kaarsrechte weg waarop je acht kilometer snelheid kunt maken alvorens op een traject van 200 meter de maximumsnelheid te halen. "Het is mijn grootste uitdaging tot nu toe", zegt Rooderkerken. Dat ze het samen doet met beroepswielrenster Iris Slappendel, die even groot is als zij en met wie ze om de beurt dezelfde fiets zal gebruiken, maakt de uitdaging zo mogelijk nog groter. "Ik moet minstens zo snel worden als een professional."

Om dat te bereiken gaat ze de komende tijd acht tot tien uur per week trainen. Er moet nog veel gebeuren, want na haar aanmelding viel Rooderkerken tijdens een wedstrijd van haar mountainbike en schoot haar duim uit de kom. Ze was toen halverwege de selectie. "Ik moest een van de testen doen in het gips. Maar ik wilde het heel graag. Het gips is er gelukkig af, dus nu kan het trainen echt beginnen."

Een prijs valt er niet te winnen, het gaat Rooderkerken 'echt om de eer'. De recordpoging geeft haar de kans om het maximale uit zichzelf te halen. Ze begon een jaar of zes geleden met fietsen, gestimuleerd door haar vriend, die zelf veel fietste. Inmiddels is ze de fanatiekste van de twee. "Ik ben het beste in tijdritten, waarbij je zo snel mogelijk moet gaan. Ik heb nu een tijdritfiets besteld om nog veel beter te worden. Uiteindelijk wil ik meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen."

Gisteren heeft ze de ligfiets opgehaald waarmee ze de komende maanden gaat trainen. "Het is wel wat anders dan ik gewend ben. Maar als ik genoeg train, moet het haalbaar zijn. Ik kan hard fietsen en Iris ook. Ik denk nu alleen: het moet lukken. Als we een nieuw record halen, gaan we het vieren in Las Vegas."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden