'Ik wil hem overmeesteren'

Inwoners van Veendam kopen bewakingscamera’s en bewegingsmelders en lopen rondjes met zaklantaarns. Pas als de brandstichter van Veendam is gepakt, kunnen ze weer rustig slapen.

Een vrouw schiet naar binnen in de tijdelijke politiepost in de Veendammer Kerkstraat. Waarvoor, dat wil ze niet vertellen. Een agent beplakt de deur van de voormalige drogisterij met folie, tegen pottenkijkers, maar door een laatste kier is te zien hoe de vrouw zich met twee politiemannen over een plattegrond buigt.

Even later klinkt in de verte het geloei van sirenes. De brandweer, op weg naar de zoveelste brand in Veendam? Nee, blijkt later. De mysterieuze brandstichter (of zijn het er meer?) houdt zich in de nacht van zaterdag op zondag rustig.

Angst en ongerustheid regeren in heel Veendam. Na aangestoken branden in een discotheek, een witgoedwinkel –waarbij een brandweerman omkwam– en een reclame- en borduurstudio, allemaal in het centrum, kraait de rode haan nu in de buitenwijken. Vorige week was het drie avonden en nachten achter elkaar raak. In vier verschillende straten moest de brandweer komen voor auto’s, carports, coniferen en een caravan die in lichterlaaie stonden.

Juwelier Henk Oosterhof aan de Kerkstraat heeft twee privébewakers. Het zijn bekenden, die, in ruil voor een vakantie naar Spanje, hun burgermansplicht zeggen te doen. De juwelier vindt dat burgemeester Meijerman van Veendam veel te weinig doet. Er zijn extra bewakingscamera’s opgehangen en er geldt een noodverordening op basis waarvan iedereen preventief gefouilleerd mag worden, maar Oosterhof vindt dat die maatregelen veel te laat komen. Sinds eind 2008 was er al meer dan dertig keer brand in Veendam.

De meeste ondernemers nemen het op voor de burgemeester. Deze zaterdag nemen ze er na sluitingstijd eentje, in een lunchroom aan de Kerkstraat. De eigenaresse van een kledingboetiek: „De burgemeester stond hier met trillende handen en een traan in zijn ogen. Als er iemand niet wil dat er brand uitbreekt, is hij het.”

Bezorgd zijn de ondernemers in de eerste plaats voor de mensen die boven hun winkels wonen. Slager Westerman in de winkelpromenade heeft om de bewoners boven zijn zaak wat gerust te stellen de gasflessen weggehaald die hij, met toestemming van de brandweer, al had klaarstaan voor zomerse barbecues.

Half jong Veendam voldoet ondertussen aan het politiesignalement van twee mannen die op een dak zijn gezien. Blank, donkere jassen, sportschoenen. Dom, zo’n nietszeggend signalement, vindt bewaker Jim van de juwelier. „Nu kijkt iedereen mekaar aan.”

In de Rivierenbuurt, bij een zwartgeblakerde carport aan de Marne, staat een jongeman zonder jas op straat. Bij elk vreemd geluid vliegt hij naar buiten, zegt hij. Zijn eigen auto, een bijzondere Mitsubishi, heeft hij uit voorzorg op zijn werk in Groningen achtergelaten. Komende week installeert hij een camera.

Buurtbewoner John op ’t Holt heeft een rookmelder opgehangen en lampen onder zijn carport. Op ’t Holt, die buiten loopt met de hond, verklaart er slecht aan toe te zijn. Hij slaapt niet en is angstig. „Als er brand uitbreekt, hoe kom ik er dan uit? En hoe krijg ik mijn kinderen beneden?” Vorig weekeinde is er ook nog bij hem ingebroken. Een decoupeerzaag weg, vier hengels, dobbers, en de TomTom van zijn vrouw. Vannacht zal hij voor de tweede keer met een stel buurmannen rond lopen. „Ik wil hem overmeesteren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden