OpinieHuisvesting

Ik wil graag naar een kleiner huis. Maar het is bijna onmogelijk

Corina Mos, lezer te Dordrecht, wil graag naar een kleiner huis. Maar het is bijna onmogelijk.

Net als Jeanne Kruijff (Uitgelicht, 21 februari) woon ik in een te groot huis. In mijn geval gaat het om een grote eengezinswoning met vijf kamers. Een daarvan is een zolderkamer zonder verwarming waardoor die niet in de puntentelling meetelt als volwaardige kamer. Door jarenlange mantelzorg ben ik onderaan de maatschappelijke ladder terechtgekomen en afhankelijk van sociale huur.

Dat woningen en doorstromen een probleem zijn, is al jaren duidelijk. Dat er meer volwassenen zonder kinderen zouden komen, is ook al jaren duidelijk. Desondanks is er geen enkele rekening mee gehouden door anders te bouwen, zo er al gebouwd wordt.

Iemand op kamers nemen mag niet, omdat het een sociale huurwoning is met huurtoeslag. Verhuizen lijkt vrijwel onmogelijk: alleen als ik vijf officiële kamers zou hebben, kom ik in aanmerking voor doorstroom. Ik heb een huis met vier kamers en een kamer zonder verwarming op zolder ‘die geen kamer is’. Ruilen mag alleen met een gelijkwaardige woning. Ik mag dus niet ruilen met een gezin dat uit zijn huis groeit en dolgraag een groter huis zou willen, terwijl ik dolgraag een kleiner huis zou willen.

Bedreigend

Als volwassene wil ik niet in een mindere wijk wonen, dat voelt voor mij bedreigend met de armoede eromheen. Ik ben een net mens. Die wel in armoede leeft, maar geen armoedegedrag heeft.

Volgens de medewerkster van de woningbouwvereniging kom ik het meest in aanmerking voor een tweekamerwoning. Dat voelt als een teruggang naar de eerste woning die je betrekt als je het huis van je ouders verlaat. Geen ruimte voor logés en hobby’s, en een keukenblokje in de woonkamer.

Wanneer gemeentes niet constructief doelgroepgericht bijbouwen, zal dit probleem overal blijven bestaan. Er zijn genoeg goede voorbeelden waarbij kleiner wordt gebouwd of verbouwd in een setting die sociale cohesie en steun van en met elkaar mogelijk maken.

Gezien het tempo waarmee over bouwen en wonen wordt gepraat, moet ik me er vast bij neerleggen dat ik tot mijn honderdste in te veel vierkante meters woon.

Lees ook

Aantal bouwvergunningen flink gedaald, maar niet alleen door milieukwesties

Het aantal verstrekte bouwvergunningen daalde het afgelopen jaar met 20 procent. En dat komt niet alleen door milieukwesties als de stikstof- en Pfas-problematiek. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden