’Ik wil graag een doorsnee Amerikaan zijn’

Ayaan Hirsi Ali was zo gelukkig en succesvol in Amerika dat ze niet aan terugkeren naar Nederland dacht. Totdat ze ook daar bedreigingen ontving.

Ze vertelde dit voorjaar bij een boekpresentatie in Washington: „Ik ben nu een gelukkig persoon.” Ze werd in de Amerikaanse hoofdstad lang niet zo veel herkend als in Nederland. Ze deed er boodschappen, ging er naar de film, zonder te veel gedoe. In Nederland had ze zes beveiligers, in Washington had ze er ’slechts’ twee.

Het ex-Kamerlid fantaseerde in interviews over een normaal leven na de jaren van controverse en schuiladressen in Nederland. „Ik zou graag een eigen huis kopen, een vriendenkring om me heen hebben, werken en dan in het weekend vrij zijn”, zei ze. „Ik wil graag proberen een doorsnee Amerikaan te zijn.”

Amerika was één groot feest. „Het enige wat me tegenstaat, is dat ze in een restaurant ijs in je water doen”. En: „Alle Amerikanen die ik heb ontmoet zijn zeer gastvrij, hartelijk en behulpzaam geweest en zitten vol goede raad.” Ook de collega’s waren vriendelijk en genereus.

Haar boek Infidel, de vertaling van het Nederlandse ’Mijn Vrijheid’, werd een groot succes. Het haalde de bestsellerlijst. De meeste recensies waren lovend. De New York Times sprak van „dappere, inspirerende en prachtig geschreven memoires. Verteld in helder, krachtig proza.”

Ze was te gast bij tv-zender Fox en zat in het programma van Glenn Beck op nieuwszender CNN. Hirsi Ali zei zacht thank you toen Beck haar „een van de dapperste mensen op de planeet” noemde en zweeg heel ongemakkelijk toen hij over de bedreigingen door moslimextremisten begon en zei: „Je zult waarschijnlijk geen natuurlijke dood sterven.” Beck beloofde voor haar te bidden.

Ze trok met haar boek naar Hollywood. „Ik heb alle producenten bezocht. Daar is grote belangstelling”, zei ze in het blad Variety. Ze had nog geen contract binnen. „Het verkopen van filmrechten is moeilijker dan het verkopen van een boek.” Ze wist wel al wie haar moest spelen: Somalisch topmodel Iman.

Toch was niet iedereen in Amerika positief. Het weekblad Newsweek stelde: „Ze is eerder een held onder islamofoben dan onder islamitische vrouwen.” De bekende (Europese) schrijvers Timothy Garton Ash en Ian Buruma duiden haar in Amerikaanse media aan als een verlichtingsfundamentalist. „Ze is de zoveelste moslimhater in het lezingencircuit”, zei de voorlichter van de Raad voor Amerikaans-islamitische Relaties (Cair) geringschattend.

Nog in februari van dit jaar antwoordde ze op de vraag of ze zich bedreigd voelde in Amerika: „Nee, niet bedreigd. Sommige moslim-individuen hebben me herkend en me dan laten weten dat ze niet blij zijn met wat ik doe. Dat gebeurde ook in Europa (...). Ik zeg dan gewoon: ’Kijk, ik zit te eten, laat me met rust.”

Kort daarna moet ze wel bedreigingen hebben gekregen. Want in maart werd de beveiliging opgevoerd tot het Nederlandse niveau. In april vertelde een iman uit Pittsburgh, waar Hirsi Ali een lezing zou geven, dat ze de doodstraf verdiende. „Als je tot het geloof toetreedt en je besluit het opzettelijk te schande te maken, staat daar de doodstraf op.”

Zag ze zich ooit naar Nederland terugverhuizen, vroeg het tijdschrift Marie Claire dit voorjaar. „Ik wil hier wonen”, antwoordde Hirsi Ali. „In Amerika heerst een klimaat waar alles mogelijk is. [...] Het geeft me veel energie.” Vorige week vloog ze naar Amsterdam. Voor haar veiligheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden