Beeld Nanne Meulendijks

Moderne manieren

Ik wil graag de tweede date betalen, of stel ik mij dan overmatig feministisch op?

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.

Beste Beatrijs,

Recent heb ik een man leren kennen met wie ik een zeer geslaagde eerste date heb beleefd. Nu de tweede ontmoeting zich aandient, maak ik me zorgen over de kostenverdeling. Op de eerste date heb ik op eigen initiatief de drankjes betaald, waarna hij elders het spontane diner heeft afgerekend. Hij zal nu wederom de reistijd en -kosten op zich nemen en daarom zou ik hem graag bij de tweede date op het door mij bedachte uitje trakteren. Kan ik dit (vooraf?) voorstellen, of stel ik mij dan overmatig feministisch op?

Wie betaalt de date?

Beste Wie betaalt de date,

Het beste is om voorlopig de kosten fiftyfifty te verdelen. Als de een voor de ander betaalt (hetzij de man voor de vrouw, hetzij de vrouw voor de man) wordt er in een te vroeg stadium te veel claim op de ander gelegd. Reiskosten doen niet ter zake. Bij gewone afspraken zonder datingcontext (van vrienden of familieleden) worden er ook geen reiskosten in de overwegingen betrokken. De ene keer reist immers de een, een andere keer reist de ander. Als alles goed blijft gaan, zult u ook weleens reiskosten maken als u zijn kant op gaat voor een afspraak.

Omdat uw date de vorige keer het restaurant heeft betaald, kunt u zeggen dat u deze keer graag het uitje wilt betalen, maar stel voor om het daarna fiftyfifty te doen. Op die manier laat u elkaar maximaal vrij en is elke afspraak een gelijkwaardige onderneming. Het is goed om dit van tevoren met uw date te bespreken. Wanneer er eenmaal een relatie is (als het stadium van aftasten met succes achter de rug is), is het leuk als een van de twee eens de restaurantkosten voor zijn of haar rekening neemt of ergens anders op trakteert. Ook dan geldt: afwisselen is het beste. Het is niet goed als het altijd dezelfde is, die betaalt.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden