'Ik wil geen spelletjes spelen'

Johannes Kramer Fryske Nasjonale Party

'Gekonkel dat de kiezer juist niet wil'

"Nee, wij worden niet bestookt met telefoontjes van Kamerleden, ministers en de premier om ons te verleiden op hen te stemmen. De telefoon staat niet roodgloeiend. Wij stemmen op de Onafhankelijke Senaatsfractie. Dat wordt gerespecteerd. De lijsttrekker voor de Eerste Kamer, Hendrik ten Hoeve, komt zelfs uit onze partij. Dan zou het wel heel gek zijn als we hem niet zouden steunen. Als alle regionale partijen die zijn aangesloten bij de OSF, doen wat zij zeggen, dan hebben we straks een zetel in de Eerste Kamer. Een heel mooi toefje op de slagroomtaart."

'De telefoon staat bij ons niet roodgloeiend'

Jan Heijman Lokaal Brabant

"Of ik me een machtig man voel? Die indruk heb ik de laatste maanden wel gehad. Ik werd op verkiezingsavond al overdonderd door de toenaderingen van andere partijen. Kreeg ik een schouderklopje: 'Gefeliciteerd Jan, kunnen we praten?'.

Alle partijen proberen met je in gesprek te komen. Lokale en landelijke politici vragen of je interesse hebt. Ik heb met partijen gesproken in een restaurant, op het provinciehuis. Ik kom voort uit de VVD. 'Joh Jan', zeggen ze dan, 'je bent jaren bij ons geweest, stem op ons.'

Maar is dit nou een goede manier om de Eerste Kamer te kiezen? Koehandel wil ik het niet noemen, maar dit is het gekonkel dat je als kiezer juist niet wilt. Vanaf 1 mei hield het overigens allemaal op. Toen heb ik besloten om op de OSF te gaan stemmen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden