Column

Ik wil best minder verdienen als Trouw stopt met advertenties voor cruisereizen

Beeld Trouw

Oud schoolkameraad G. woont aan de rand van de haven van Marseille. Vanaf zijn balkon heeft hij een prachtig uitzicht op de zee en wat er vaart. Vorige maand zette hij twee foto’s op een sociaal netwerk.

De eerste betrof het uitzicht: je zag de ferry van ­Corsica Linea, die al twee dagen in de haven lag en een zwarte rookpluim uitbraakte. De tweede prent toonde de vloer van zijn balkon. Daarop was te zien dat het roet van de ferry op de ­tegels was neergedaald. Als een kolonie van dikke zwarte mieren. Een grote ferry is als een klein cruiseschip en volgens milieuorganisatie France Nature Environnement is bij binnenkomst en vertrek van zo’n veerboot de vervuiling 37 keer hoger dan normaal en de concentratie fijnstof honderd keer zo hoog.

Nu heb ik al een paar keer geschreven over de afschrikwekkende vervuiling door cruiseschepen, die met meer dan een miljoen auto’s is te vergelijken. Misschien ben ik extra gevoelig op dit punt, omdat mevrouw Ephi aan COPD lijdt, een ziekte die ons ertoe aanzette de grote stad en zijn fijnstofwolken te verlaten. Ik ging zover, twee weken geleden, lezers te adviseren een eventueel tweede abonnement op de Volkskrant (plaatst talloze advertenties voor cruisereizen) of NRC Handelsblad (organiseert cruises voor lezers) op te zeggen. Gewaagd en baldadig tegelijk. Of ­gewoon hypocriet?

Dat laatste vond lezer K.M., die me hierover aanschreef: “Nu moet u als oud-misdienaar toch bekend zijn met de uitdrukking ‘Hij ziet de splinter in andermans oog, en de balk in eigen oog ziet hij niet’.”

Het punt van deze lezer was dat in diezelfde Trouw, waar mijn column stond, een artikel was te lezen over fietsen op La ­Palma. Daarvoor, merkte de briefschrijver op, moest je eerst een vliegtuig van Transavia pakken. Volgens hem stimuleert Trouw milieuvervuilend toerisme onder het toeziend oog van commerciële partijen. Stond er soms niet onder het La Palma-stuk ‘De reizen op deze pagina worden soms betaald door commerciële partijen. De journalisten zijn volledig on­afhankelijk in hun schrijven.’?

Ik geef toe dat je als krant die kampioen is in het produceren van artikelen over milieuproblematiek en jaarlijks de fameuze Duurzame 100 organiseert, best onder het vergrootglas mag worden gelegd. Donderdag stond na lange tijd weer een advertentie voor een cruisereis in Trouw. Nu heb ik geen idee hoeveel geld advertenties voor vervuilend massa­toerisme in ons laatje brengen. De journalistiek wordt er deels door betaald. Maar zijn ethiek, prin­cipes en authenticiteit niet een tikkeltje belangrijker?

Ik wil best 1 à 2 procent van mijn inkomen inleveren, als ik dan van dit soort advertenties verschoond blijf. En laat de rest van de redactie zich hierbij aansluiten. En omdat we nu toch heel orthodox principieel bezig zijn, mag ook de lezer de dans niet ontspringen: kom allen van uw vervuilende krantenpapierverslaving af en stap over op een digitaal hulpstuk.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver. Lees meer columns op trouw.nl/ephimenco.

Lees ook:

Genieten van een oktoberijsje lukt niet temidden van overstromingen

Sylvain Ephimenco kon het niet opbrengen om het enthousiasme van zijn zus over haar cruisetocht te vergallen met milieukritiek. Maar na het telefoongesprek over binnenzwembaden, casino’s en bioscopen hing hij uitgeput op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden