'Ik werkte voor Poetins trollenleger'

null Beeld AP
Beeld AP

Ze maakte deel uit van het trollenleger van Vladimir Poetin. En nu klapt ze uit de school. Dag in dag uit schreef Ljoedmila Savtsjoek tientallen reacties op internetsites, op sociale media, op blogs. En in al die berichten kwam ze op voor de Russische president en zijn beleid. 'Poetin is geniaal!' 'De Oekraïners zijn fascisten!' 'Europa is decadent.'

Nico de Fijter

De Russische regering probeert de nationale en internationale publieke opinie voortdurend te beïnvloeden. En daarbij zijn trollen een belangrijk instrument: op binnenlandse en buitenlandse websites reageren ze voortdurend op berichtgeving over het beleid van de Russische president. Zolang dat geluid maar pro-Kremlin is.

Europese anti-propaganda
Het is een effectief onderdeel van de Russische propagandamachine. Hoe die werkt, beschreef Trouw-correspondent Geert Groot Koerkamp begin dit jaar al eens in Trouw. "Ik geloof dat de oorzaak van het bloed dat nu in het oosten van Oekraïne vloeit eerst en vooral de informatie-oorlog is die vooral de federale televisiezenders voeren tegen hun eigen volk", zei de Russische journalist Igor Jakovenko toen. "Want die honderden en inmiddels duizenden mensen die uit de Russische regio's zijn gekomen om te doden en te sterven in het zuidoosten van Oekraïne, dat zijn mensen die tot die handelingen zijn aangezet door de Russische propaganda."

Vorige maand werd bekend dat Europa een tegenhanger aan het organiseren is. In Brussel wordt een team opgetuigd dat een tegengeluid moet bieden voor de berichtgeving van de Russische staatsmedia. EU-buitenlandchef Federica Mogherini presenteert binnenkort plannen voor de bestrijding van Poetins propaganda. De Navo is intussen al druk bezig om via twitter de Russische oorlogspropaganda tegen te gaan.

Over taarten bakken en de fascisten in Kiev
Dat het trollenleger een van de instrumenten is in die Russische propaganda, is al een tijdje bekend. Eerder deden twee trollen al eens hun verhaal in de Engelse krant The Guardian. "We moesten over heel gewone dingen schrijven, zoals het bakken van taarten en muziek die we leuk vinden", vertelde een van hen. "Maar af en toe moesten we er dan een politiek berichtje tussendoor gooien over hoe fascistisch de regering in Kiev is, of ziets." De Russische krant Vedomosti schreef er ook al eens over, op basis van anonieme bronnen.

Tot eer van Poetin
Maar Savtsjoek - ze deed haar verhaal tegen persbureau AFP - is de eerste die in alle openheid vertelt over het werk van Poetins trollenleger. "Het was mijn werk om positief over de regering te schrijven, om alles zo te presenteren dat het tot meerdere eer en glorie zou zijn van het beleid van de regering en de persoon van Poetin."

Savtsjoek deed het voor het geld, niet uit overtuiging. Ze reageerde op een advertentie en kreeg een korte sollicitatiegesprek met een man die zich als 'Oleg' voorstelde. "Zijn eerste vraag was: Wat vind je van onze politiek in Oekraïne'. Een kleine 800 euro per maand kreeg Savtsjoek ervoor betaald. Het agentschap voor de analyse van het internet, heet haar werkgever officieel.

'Schrijf positief over de strijd in Oekraïne'
Elke dag trok ze naar een groot pand aan de rand van Sint Petersburg. Daar - aan de Savoejskina Straat - kregen zij en haar vierhonderd collega's elke ochtend te horen op welke onderwerpen ze zich vandaag moest richten. Vaak ging het over de strijd in Oekraïne. 'Reageer negatief op positieve berichten over de Oekraïne', bijvoorbeeld. Dan schreef ze een reactie als: 'Voor de Oekraïense regering is de wil van het leger veel belangrijker dan de wil van het volk.'

Het zijn vooral studenten die het trollenleger bevolken, vertelt Savtsjoek. "De politiek laat hen volledig koud. Het is voor hen vooral een manier om geld te verdienen." Slechts een enkele collega leek het werk uit volle overtuiging te doen, zegt Savtsjoek. Tussen de collega's is maar weinig contact, er hangt een angstige sfeer: "Er hangen overal camera's."

Trollen in westerse media
De trollen zijn ook actief op sites van westerse media. Verschillende media - The Guardian, de Süddeutsche Zeitung bijvoorbeeld - vermoeden dat op hun sites reacties staan van Russische trollen.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden