'Ik werk net zo hard als mijn collega's, maar krijg nog steeds geen contract'

Beeld Thinkstock

Zit je daar op je stageplek - om die felbegeerde werkervaring op te doen - terwijl je al een diploma hebt. Je werkt tot je een ons weegt en krijgt weinig geld. Maar je krijgt nog steeds geen contract. Het overkwam Laura Hoogstra. Ze meldde zich bij het meldpunt stagemisbruik, dat vandaag gelanceerd werd door FNV Jong.

Hoe ben jij uitgebuit?
"Ik ben nu 27 jaar en heb de afgelopen jaren op twee werkervaringsplekken gewerkt in de culturele sector. Bij de eerste werkte ik fulltime en kreeg 750 euro per maand betaald. Bij de tweede werkte ik twee dagen voor driehonderd euro. Maar ik heb nog steeds geen werk - want: onvoldoende ervaring. Het gaat altijd om dat woordje 'ervaring'."

Je kreeg geen baan aangeboden na je stages?
"Nee, er kwam laatst wel een vacature bij mijn eerste ervaringsplek. Ik paste er helemaal in. Ik klikte ook goed met die mensen en had goed werk geleverd voor weinig geld. Het voelt dan alsof je recht heb op zo'n baan. Toch hebben ze iemand met nóg meer ervaring gekozen. Ze zeiden: we willen niets meer uit hoeven leggen, aan jou moeten we het nog wel een keer uitleggen. "

Wat deed dat met je?
"Ik baalde er flink van. Ik weet wel dat ze mij als persoon leuk vinden, maar je gaat door zo'n afwijzing toch twijfelen aan je doen en laten. Aan of je het allemaal wel kan. Je wordt er onzeker van, op werkgebied maar ook als persoon."

Hoe betaalde je eigenlijk je huur?
"Ik moest bijlenen van mijn ouders om rond te komen."

Wat moet er gebeuren om dit probleem op te lossen, volgens jou?
"Er moet gewoon meer werkgelegenheid komen. En bedrijven moeten jongeren niet aannemen voor een hongerloontje. Ik werkte net zo hard als mijn collega's. Helaas hebben de starters van nu geen keus: elk bedrijf vraagt om werkervaring en die heb je na je studie gewoon niet."

Hoe komen jongeren aan ervaring zonder uitgebuit te worden?
"Ze moeten zorgen dat ze tijdens hun studie al constant bezig zijn met hun toekomst. Doe dingen naast je studie, zou ik zeggen, ga in commissies. En blijf netwerken. De mensen die vast werk krijgen, vinden dat via via. Maar het is tegenwoordig héél moeilijk om iets vasts te vinden. Ik ben nu aan het solliciteren. Maar zie maar eens op te vallen tussen vijfhonderd brieven."

Werkervaringsplekken: uitbuiting of kans?

Esther Crabbedam, voorzitter van FNV Jong:
"Jongeren zijn vaak zo blij dat ze een ervaringsplek hebben, dat ze zich amper afvragen wat hun rechten zijn. Van dat gebrek aan kennis maken bedrijven misbruik. Wij hebben zelfs signalen dat jongeren betalen om ervaring op te doen bij bedrijven. Dat is pas uitbuiting.

"Als je stage loopt en het idee hebt dat je wordt uitgebuit, moet je eerst kijken naar de afspraken met de werkgever. Zorg dat je altijd een contract hebt voor je een stage begint. Houd je werkgever aan de afspraken die daarin staan. Als jij werk moet doen waarvan je weet dat als jij het niet doet een betaalde werknemer het moet oppakken, moet je dat aankaarten.

"Want leren moet centraal staan in een stage. Als je amper begeleid wordt, heb je het recht om een werkgever daarop aan te spreken. Dan overtreedt hij de regels. Maar jongeren stappen niet zo snel naar de arbeidsinspectie. Met het meldpunt willen wij de drempel voor jongeren verlagen om uitbuiting aan te kaarten."

Roelf van der Kooij, woordvoerder werkgeversorganisatie VNO-NCW:
"De vakbonden kijken negatief aan tegen werkervaringsplekken. Terwijl jongeren juist blij zouden moeten zijn dat bedrijven in tijden dat de banen niet voor het opscheppen liggen, toch hun deuren open zetten. Natuurlijk iedereen wil een vaste baan. Maar die liggen nu eenmaal niet voor het oprapen. Jongeren moeten zo'n ervaringsplek zien als een kans. Zo kunnen ze toch een voet binnen een bedrijf zetten. En als ze een waardevolle bijdrage leveren, vergroten ze hun arbeidskansen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden