Ik wens hem toe dat hij erin slaagt dicht bij zichzelf te blijven

Remko Herschel werkt als zelfstandig financieel consultant en woont in De Meern. Hij is getrouwd met Gabriëlle en is vader van twee kinderen.

Heeft u prins Willem-Alexander ooit ontmoet?
"Ik niet, mijn vader wel. Hij werkte in de jaren zestig en zeventig als fotojournalist. Met de koninklijke familie onderhield hij een goede relatie, hij fotografeerde het gezin geregeld en reisde een paar keer achter hen aan naar Lech. Volgens de overlevering beleefde mijn vader in april 1967 een druk nachtje. Met zijn camera in de aanslag zat hij in het Utrechtse Diakonessenhuis, naast het bed waarin mijn hoogzwangere moeder wachtte op mijn komst. Vlak na mijn geboorte haastte mijn vader zich met zijn fotocamera naar het Academisch Ziekenhuis, vier kilometer verderop, waar prinses Beatrix een paar uur later zou bevallen van Willem-Alexander."

Ziet u parallellen tussen uw leven en dat van de prins?
"Eind jaren negentig verkocht mijn moeder haar deux chevaux. Vlak voor de overdracht mocht ik nog één keer met haar auto de stad in. Op een parkeerterrein aan de Utrechtse Biltstraat reed ik achteruit en ramde ik een muurtje. Vlak daarna reed Willem-Alexander na een woeste avond stappen met zijn auto een Leidse gracht in. Op een vreemde manier vond ik dat troostend. Als zelfs een koningskind zijn auto de gracht in reed, was mijn blikschade zo erg nog niet.

Afgezien van die anekdote zie ik dat wij, als product van onze generatie, een zeker bewustzijn delen.

Onze leeftijdsgenoten voelen een verantwoordelijkheid voor de generaties na ons, we bekommeren ons om de aarde en zijn gericht op duurzaamheid. Dat bewustzijn, dat moet Willem-Alexander ook hebben, gezien zijn werk in het watermanagement."

Wat wilt u prins Willem-Alexander meegeven, nu hij koning wordt?
"Ik wens hem toe dat hij erin slaagt dicht bij zichzelf te blijven, dan komt hij het beste uit de verf. Ik herinner me hoe de prins tijdens de Olympische Spelen in Atlanta stond te hossen met de hockeydames. Daaraan was niets gespeeld, dat kwam recht uit zijn hart. Dat menselijke, dat spontane, ik hoop dat we dat nog vaak van hem mogen zien."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden