Ik weiger op te komen voor al die gekwetste ego's

NUWEIRA YOUSKINE

Een ruzietje via Facebook. Het ging over de burgemeester van Utrecht. Hij had een journaliste beledigd door 'wat zonde!' te roepen, toen zij zei dat ze lesbisch is. De journaliste eiste op hoge poten excuses voor deze aantasting van haar geaardheid. Die kreeg ze. Maar dat was niet voldoende. Anderen moesten de burgemeester ook nog even inpeperen waarom zijn excuses eigenlijk niet genoeg waren. Had hij nu echt wel goed begrepen wat hij aanrichtte met zijn uitspraak?

Dit virtueel geraas bekeek ik met lede ogen. De journaliste had er ook voor kunnen kiezen de burgemeester rustig uit te leggen waarom ze zijn uitspraak als beledigend of kwetsend had ervaren. Dan had hij zich even in een hoekje kunnen schamen. Maar daar was geen tijd voor. De burgemeester had gefaald en moest aan de virtuele schandpaal. Zo gaat dat vandaag de dag. Je kan het je niet permitteren om onhandige uitspraken te doen. Voor je het weet vliegen jij en je uitspraken via Twitter, Facebook en YouTube de wereld over en moet je metersdiep door het stof om van je domheid genezen te worden. Aldus nam ik het op voor de burgemeester. Dat had ik beter niet kunnen doen.

Een voormalig Eerste Kamerlid en haar aanhang reageerden als door een zwerm wespen gestoken. Dat juist ik dit nou niet begreep! Wanneer je, zoals ik deed, opkwam voor moslims, dan moest je óók opkomen voor alle andere onderdrukten, zoals vrouwen, homoseksuelen en wat al niet meer aan minderheidsgroeperingen. Het denkpatroon achter elke vorm van discriminatie of achterstelling is tenslotte hetzelfde: je wordt door de ander niet als volwaardig gezien.

Ja, hoor eens even.

Als we daaraan gaan beginnen, dan kan ik elke dag de krant wel volschrijven. We voelen ons allemaal voortdurend tekort gedaan. We krijgen niet voldoende salaris van de baas. Onze partner betuigt ons niet vaak genoeg zijn liefde. De maatschappij sluit ons uit. Altijd ligt het aan de ander, die ons niet genoeg ziet in al onze glorie. Tegenwoordig slingeren we onze frustratie daarover onmiddellijk de digitale wereld in, in de hoop dat iemand ons een keer wél zal opmerken.

Daar doe ik dus niet aan mee.

Voor de islam als godsdienst wil ik opkomen, omdat het een abstract, heilig gegeven is en ik er het een en ander van weet. Op aanvraag kom ik ook op voor uw christelijke God, uw Jahwe, of uw Brahma. Alles wat van waarde is en zichzelf niet kan verdedigen. Gaat het om moedwillig kwaad dat de ene mens de ander aandoet: ik zal als eerste op het Binnenhof protesteren. Maar vraag me alsjeblieft niet om sympathie voor al die gekwetste ego's, van welke 'minderheidsgroepering' dan ook, die hun (vermeende) achterstelling willen uitventen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden