'Ik weet zeker dat Johan wel gaat kijken, hoor'

Oranje treft Brazilië vandaag voor de vierde keer op een WK. Dag 25: „Ik kan begrijpen dat Brazilië nu zo speelt.”

’Ontspannen, gespannen’, zo maakt Oranje zich volgens de coach op voor het grote treffen met de Brazilianen, in de kwartfinale van het WK. Zo zit Bert van Marwijk zelf er daags tevoren inderdaad bij. Het is een heel verschil met de eerste dagen in Zuid-Afrika. Toen zat Van Marwijk, verbaal toch al niet de handigste, soms met zichtbare tegenzin achter de microfoon.

Nu legt hij het graag allemaal nog een keer uit, al hebben vele vragen een vergelijkbare lading–dit hele WK al, en nu nog méér met Brazilië als tegenstander. Beide ploegen moeten, vinden velen grofweg, mooier spelen dan tot nu toe.

Het is wel eens anders geweest, weet ook Van Marwijk, maar dat is deels láng geleden. Drie keer eerder stonden Nederland en Brazilië op een WK tegenover elkaar, voor het eerst in 1974. Het wervelende Oranje won met 2-0 in Dortmund, door doelpunten van de meesters zelf, Neeskens en Cruijff. In 1994, in Dallas, boog Oranje voor een late vrije trap van Dunga (2-3), nadat het door treffers van Bergkamp en Winter nog was teruggekomen na een 2-0 achterstand. Dramatischer was de uitschakeling in 1998, in de halve finale in Marseille. Het werd 1-1 (doelpunt Kluivert) na verlenging. Brazilië won na strafschoppen.

Het is een wedstrijd met al een pittige historie, maar Van Marwijk oogt doodgemoedereerd. Een Braziliaanse verslaggever, die zijn bondscoach Dunga merkbaar wil aanpakken door een collega naar een oordeel over diens zakelijke spel te vragen, brengt hij kalm tot bedaren. „Wij hebben in Nederland hetzelfde probleem”, doceert Van Marwijk. „Ik ken het sambavoetbal van Brazilië uit mijn tjd. Maar het voetbal is veranderd. Alles gaat sneller, tegenstanders zijn fitter, beter georganiseerd. Ik kan begrijpen dat Brazilië nu zo speelt. Maar ze kunnen nog steeds goed voetballen, en wij ook.”

En wat vindt hij van de kritiek van Cruijff? Die heeft gezegd dat hij nooit een kaartje voor dit Brazilië zou kopen, ook tegen Nederland niet. „Ik weet zeker dat Johan wel gaat kijken, hoor”, zegt Van Marwijk. „Ik heb laatst nog uitvoerig met hem over voetbal gesproken. Johan is zich er ook wel van bewust dat het niet altijd mooi kan. Spanje, misschien voorlopig wel de mooiste ploeg hier, heeft ook al zijn moeilijke fases gehad.”

Wat voor een wedstrijd het gaat worden? „’t Zal wel een leuke wedstrijd worden”, zegt Van Marwijk doodleuk.

Zijn voorganger Van Basten had het ook kunnen zeggen–en dat hadden we toch niet kunnen denken: dat die twee verbaal toch iets naar elkaar toe zouden groeien. De bondscoach boekt in tegenstelling tot bepaalde spelers wél vooruitgang in Zuid-Afrika. Hoe lang zou hij dat nog kunnen tonen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden