Ik weet nu: die incest was een karmische afbetaling

Zonder religieuze beleving geen religie – misschien is ze wel de kern ervan. Toch lees je er maar weinig over. In deze rubriek beantwoorden mensen vragen over wat ze op religieus gebied hebben beleefd. Vandaag: Karin Claes.

Koert van der Velde

Wat hebt u beleefd?

„Als kind zat ik wekelijks in de kerk terwijl ik wist: het klopt hier niet. Tussen de trouwe kerkgangers zat ook mijn vader, die me jarenlang seksueel misbruikt heeft. Dit bracht veel verwarring en pijn en kerfde diepe littekens. Wat Jezus gepreekt heeft, zal oorspronkelijk best heel erg waar zijn geweest, maar wat meneer pastoor in de kerk aan zijn gelovigen leerde, was niet mijn waarheid. En zo is het ook met de oorspronkelijke boodschap van het boeddhisme en de andere grote godsdiensten en wat er later van gemaakt is.

Vanwege mijn traumatische jeugdervaringen, zocht ik van jongs af aan naar de zin van het leven en het lijden. En helemaal op volwassen leeftijd, als moeder van drie kinderen, toen het verleden achter me aan bleef zitten, ben ik me in het spirituele gaan verdiepen. Want in de waarheid van het populaire gezegde: ’men brengt niets mee bij zijn geboorte en neemt niets mee bij zijn dood’, heb ik nooit geloofd. Ik ging op zoek in het boeddhisme, hindoeïsme, islam. Ik las over de Maya’s, quantumfysica, verdiepte me in alternatieve geneeswijzen. Ik las over aura’s, oefende wat, en ja hoor, ik ging ze zien. Zoals ik ook lichtwezentjes kon gaan leren zien. Maar dit alles kon me al gauw niet verschrikkelijk boeien. Meer dan in het paranormale was ik geïnteresseerd in spiritualiteit, in de vraag hoe een zinvol en goed leven te leiden. Overal vond ik puzzelstukjes die me als waar overkwamen, maar er ontbrak nog heel veel.

Tot me in januari 2007 het boek Zhwan Falun onder ogen kwam. In dat boek van de verlichte Chinese meester Li Hongzhi heb ik alle antwoorden gevonden. Het sloot precies aan bij mijn innerlijke waarheid, bij dat wat ik eigenlijk altijd al geweten had. Dankzij het boek verkreeg ik een diep inzicht in de waarheid van het universum en de ware betekenis van het leven. De puzzel was compleet.”

Veranderde ook uw kijk op uw eigen leven erdoor?

„Dankzij Falun Gong leerde ik mijn verleden te accepteren. Het verleden is niet meer pijnlijk omdat ik nu de werkelijke zin van het leven en de zin van het menselijke lijden ken. Ik weet nu wat meekomt bij de geboorte en wat meegaat bij de dood: karma en deugden. Ongetwijfeld heb ik mijn vader in een vorig leven slecht behandeld. Die incest was een karmische afbetaling, of beter, transformatie.

Net als de gruwelijke vervolging van Falun Gong-beoefenaars in China. Gedurende al deze jaren van foltering, hebben Falun Gong-beoefenaars goedheid en verdraagzaamheid getoond. Al staat het niet in de geschriften, toch ben ik er wel zeker van dat hier een karmisch transformatieproces aan de gang is.”

Maakte Falun Gong uw leven gemakkelijker?

„De Falun Gong-oefeningen, die ik al iets eerder had leren kennen, gaven me rust, gezondheid en energie. Ik ben nooit meer ziek, en dat terwijl ik dagelijks in de vuiligheid werk –zoals het vervangen van incontinentiemateriaal en het opruimen van braaksel. Terwijl het hele personeel aan de buikloop is, ben ik gezond omdat dankzij de oefeningen mijn energie vrij kan stromen. En ik vouw lotusbloemetjes die ik aan de bejaarden uitdeel.

Met het gezin lezen we dagelijks uit de Zhwan Falun, terwijl we in lotushouding zitten. De drie universele principes waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid geven mijn leven richting. Voortdurend ben ik bezig te proberen dit in de praktijk te brengen, mezelf te verbeteren. Maar hoe hoger het niveau is dat ik bereik, des te pijnlijker zie ik mijn falen. Dan moet ik onder ogen zien dat er toch weer jaloezie de kop op steekt of dat ik niet voor honderd procent verdraagzaam ben. Ik ben continu naar mezelf aan het kijken. Je kunt je fouten niet in een dag opruimen, en ik zal wel zien hoe ver ik kom. Volgens Falun Gong is het mogelijk in dit leven de voltooiing te bereiken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden